Ronny Löfquist (S), under beräkningar kring den kommunala ekonomin.
Ronny Löfquist (S), under beräkningar kring den kommunala ekonomin. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv

Skuldsättning och besparingar ersätter anställningsstoppet

Det kommunala anställningsstoppet i Hylte hävdes i hast när Coronakrisen drog igång. Det är inte aktuellt att återinföra det, även om kommunen knäar under ekonomiska påfrestningar.

ANNONS
|

– Det infördes för att bromsa våra utgifter när vi såg att ekonomin inte gick ihop, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Stoppet infördes i april 2019, tillsammans med ett inköps- och investeringsstopp, samt ett förbud mot övertidsarbete. Dessa inbromsningsåtgärder omfattade all kommunal verksamhet.

Men inte hårdare reglerat än att kommunstyrelsens utskott kunde bevilja undantag från dem. Detta skedde också löpande i många fall, i regel då lediga tjänster inom basverksamheterna (omsorgen bland annat) skulle besättas med nytt folk. Vissa tillfälliga tjänster och utökad bemanning inom kommunala förvaltningar var det däremot stängt för.

Inköps- och investeringsstoppet hävdes av kommunfullmäktige vid förra årsskiftet, i samband med budgetbesluten för 2020.

ANNONS

Anställningsstoppet, med tillhörande begränsning av övertid, hävdes ensamt av kommunrådet i slutet av mars, genom ett så kallat ”ordförandebeslut”.

– Jag gjorde det då vi gick i stabsläge på grund av coronan. Vi var du tvungna att rekrytera folk och vi förväntade oss också en sjukfrånvaro som var svår att hantera med att ha kvar stoppet, säger Ronny Löfquist.

Hans bedömning är att anställningsstoppet hade effekt under de knappa 12 månader som det utnyttjades. Även om det finns fortsatt behov att begränsa de kommunala utgifterna, är det enligt Ronny Löfquist inte aktuellt att återinföra det.

– Vi gör inbesparingar på andra sätt. Vid nästa kommunstyrelsemöte kommer vi att behandla förslag om att dra ned den kommunala administrationen, som ska uppgå till 1,5 miljoner kronor, berättar han.

Under våren har de olika verksamheterna inom de kommunala nämnderna visat ett sammanlagt minus mot budget på - 24,3 miljoner kronor (31 maj). Prognosen framåt är att Hylte kommuns bokslut får året ger resultatet - 4,3 miljoner kronor (minus), istället för budgeterade + 10 miljoner.

Likviditeten (vad som finns i kassa varje månad till löpande betalningar) sjönk kraftig under 2019. Under detta året - en smula motsägelsefull - beräknas likviditeten öka med drygt 15 miljoner kronor. Anledningen är att ekonomikontoret börjat lånefinansiera ett antal investeringar och projekt, vilka annars skulle betalats med kommunens sparade kapital.

ANNONS
ANNONS