Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Skräpiga tomter väcker irritation: ”Det gör mig förbannad”

Den forna Hyltebon John Henriksen är kritisk till hur skräpiga flera fastigheter i Rydöbruk och Hyltebruk har blivit de senaste åren och undrar varför Hylte kommun inte ställer hårdare krav på fastighetsägarna. Han vet vad han pratar om eftersom han själv varit ägare till en skräptomt förut.

2013 skrev Hallandsposten att fastighetsägaren till den gamla syfabrikstomten i Rydöbruk skulle bli tvungen att betala vite, eftersom den inte hade rensats från skräp och gamla möbler. På den tiden var det John Henriksen som ägde tomten, men han bodde i Spanien och hyrde ut byggnaden.

LÄS MER: Risk för vite om inte skrothögen tas bort

– Jag fick åka hem från Spanien för att rensa bort alla sopor som andra hade samlat på min tomt.

Ändå tyckte han att det var rätt av Hylte kommun att ta i med hårdhandskarna. Och det är där skon klämmer nu.

– Förut var kommunen snabba med att agera, men inte längre. Det gör mig förbannad. Det verkar inte spela någon roll att det är skräpigt för det blir inga vitesförelägganden längre. Det är först när fastighetsägarna får ett sådant brev som de sätter fart. Kommunen måste börja engagera sig. Samma regler ska gälla alla fastighetsägare, menar John.

”Funderat på att flytta härifrån”

De skräpiga tomterna väcker irritation och ilska hos John Henriksen, men också hos en närboende som HP träffar i området.

– Vi kan inte sova på nätterna för det körs fram och tillbaka med bilar. Och de kör inte i 40 kilometer i timmen. När vi har kontaktat kommunen och polisen har de bara hänvisat till varandra. Vi har funderat på att flytta härifrån, säger personen som vill vara anonym.

Vem vill köpa hus i det här kvarteret? Det ser inte trevligt ut med toalettstolar, tvättmaskiner, soffor och trasiga möbler i trädgården. Det är däcksamlingar och skrot ända in i skogen.

Intill den gamla syfabriken står en rad skrotbilar. En av dem har brunnit, en annan saknar baklucka.

– Vem vill köpa hus i det här kvarteret? Det ser inte trevligt ut med toalettstolar, tvättmaskiner, soffor och trasiga möbler i trädgården. Det är däcksamlingar och skrot ända in i skogen, säger John Henriksen.

Det finns skräpiga fastigheter på fler håll i kommunen. John Henriksen tar med HP:s reporter till sin barndomsgata Fagerhultsvägen i Hyltebruk. Bild: Isabel Bark
Det finns skräpiga fastigheter på fler håll i kommunen. John Henriksen tar med HP:s reporter till sin barndomsgata Fagerhultsvägen i Hyltebruk. Bild: Isabel Bark

”Det ser bedrövligt ut”

Det finns fler skräpiga fastigheter i kommunen. John Henriksen tar med HP:s reporter till sin barndomsgata Fagerhultsvägen i Hyltebruk. Han är på återbesök i Hylte kommun då och då, trots att han numera bor i Skåne.

– Det ser bedrövligt ut. Jag ringde kommunen redan för två år sedan, men personen jag talade med tyckte inte att jag skulle yttra mig eftersom jag inte bor i kommunen längre. Kommunens tjänstemän och politiker borde själva ta en runda runt om i tätorterna för att se vilka fastigheter som behöver åtgärdas och informera fastighetsägarna att de kan slänga sitt skräp på Borabo-tippen i stället för på tomten.

Det är oklart om Hylte kommun driver något ärende mot gamla syfabriken i Rydöbruk eller fastigheterna på Fagerhultsvägen i Hyltebruk. HP har varit i kontakt med bygg- och miljöchefen Siv Modée för att få svar om vilka åtgärder som sätts in mot dessa fastigheter och skräpiga tomter i allmänhet. Efter två veckor har hon ännu inte svarat.

– Vi har hur mycket som helst just nu som vi måste prioritera, men vi har bokat in en tid i nästa vecka när vi ska gå igenom och svara på dina frågor, säger Siv Modée.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här