Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lennart Ohlsson (C) anklagar S för att svika sina vallöften vad gäller skolskjusar. Bild: Isabel Bark

Skolpolitikerna sa nej till skolskjutsreformer - Centern rasar

Majoriteten av skolpolitikerna säger - i nuläget - nej till att reformera skolskjutsreglerna.

Detta så att exempelvis lågstadiebarn får kortare väg till där skolbussen plockar upp.

– Vi måste få konsekvenserna av förslagen om förändringar utredda. De kan hända att de strider mot Kommunallagen, i det den säger om likabehandlingsprincipen, säger Maria Hedin (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande.

I nämnden behandlade man i onsdags en revidering av riktlinjerna för skolskjuts, som enbart handlade om redaktionella justeringar och sådana som följer med senare organisationsförändringar som är gjorda.

Centerpartiet lämnade dock åtta tilläggsyrkanden, som inte vann gehör i de nya riktlinjerna. Bland annat om att för de minsta barnen sänka avståndet för hur långt de får räkna med att gå (från 2 till 1 kilometer) och att skolbussar ska ta med sig elever som inte har beviljats skolskjuts "i mån av plats".

Det sistnämnda tar Maria Hedin som exempel något som behöver utredas.

– Hur ska chauffören göra om en plats är ledig, men flera vill åka?

Vad gäller kilometrarna att gå, hänvisar hon till ett förslag som man väntar på från Hallandstrafiken.

– Socialdemokraterna sviker sina vallöften, säger Lennart Ohlsson (C), som var med vid mötet i onsdags. Vi förstod det redan vid senaste budgetfullmäktige då vi inte fick gehör för extra anslag till skolskjutsar.

Han viftar med broschyren "Vi utvecklar hela Hyltes landsbygd" som S presenterade i början av augusti och pekar på formuleringen: "Vi vill också korta avståndet för rätten till skolskjuts för alla barn som bor utanför tätort".

Maria Hedin lovar dock att konsekvenserna av C-förslagen ska utredas och man ska hämta in Hallandstrafikens utredning om avstånden.

– Vi kommer att ta upp detta för beslut under våren som kommer, säger hon.