Örnaskolan i Hyltebruk.
Örnaskolan i Hyltebruk. Bild: Isabel Bark/HP arkiv

Skolinspektionen kräver att dödshot mot flicka utreds

Skolinspektionen kräver att Hylte kommun utreder händelsen där en flicka på Örnaskolan upplevde sig ha blivit dödshotad av en annan elev. Eleven ska inte själv behöva bevisa att hotet har ägt rum.
– Det räcker i grund och botten att en elev har upplevt sig utsatt för kränkande behandling, säger Eva Wei, jurist på Skolinspektionen.

ANNONS
LocationHyltebruk||

Hallandsposten har tidigare berättat om flickan som upplevde att hon blev dödshotad under en lektion på Örnaskolan. Även om ord står mot ord är Hylte kommun tvungen att utreda ärendet på huvudmannanivå och redovisa till Skolinspektionen vilka eventuella åtgärder som kommer att vidtas för att tillgodose flickans trygghet och studiero.

LÄS MER:Dödshotad flicka är rädd för att gå till skolan: ”Jag tappade mitt självförtroende”

LÄS MER:Rektorn: ”Vi vill att flickan ska komma tillbaka till skolan”

– Skolan har en generell skyldighet att motverka kränkande behandling i form av ett kontinuerligt arbete. När kränkande behandling inträffar ska det anmälas till rektor och huvudman och åtgärder ska vidtas så att det inte händer igen, säger Eva Wei, jurist på Skolinspektionen som är inkopplad i det aktuella ärendet.

ANNONS

Måste en elev kunna bevisa att hen utsatts för kränkande behandling, till exempel blivit hotad i skolmiljön?

– Det räcker i grund och botten att en elev har upplevt sig utsatt för kränkande behandling, men det krävs också att personal på skolan får reda på att eleven har känt sig utsatt för att anmälningsplikten ska dra igång. Sedan kan man ändå komma fram till att det inte utgör kränkande behandling.

Måste redovisa vilka åtgärder som vidtas

I det aktuella fallet är det inte Örnaskolan, utan flickans föräldrar som gjort anmälan till Skolinspektionen. Myndigheten har beslutat att överlämna delar av anmälan mot Örnaskolan till Hylte kommun och barn- och ungdomskontoret för vidare utredning. Senast den 31 mars ska kommunen redovisa vilka åtgärder man vidtagit.

Det var en extra vuxen i klassrummet, men hon höll koll på mig i stället för pojken. Hon var där när pojken inte ens var i klassrummet. Det gav känslan av att det var jag som hade gjort fel.

Vid sidan av kommunens utredning gör Skolinspektionen också egen utredning.

– Generellt är det en skriftlig utredning för att ta reda på vad som har hänt i ärendet. Vi har skickat ett begärande om yttrande till huvudmannen för att se vad de har gjort med anledning av händelsen, säger Eva Wei.

Skolinspektionens standardförfarande är sedan att anmälaren, i det här fallet vårdnadshavarna, får ta del av skolans yttrande.

”Gav känslan att jag hade gjort fel”

Efter artiklarna i Hallandsposten har familjen haft ett nytt möte med en av Örnaskolans rektorer.

ANNONS

– De står fast vid sin uppfattning att det inte finns något hot mot henne, trots att pojken har erkänt hotet. Vi får vänta och se vad Skolinspektionens slutsats blir, säger pappan.

Flickan känner sig fortfarande inte trygg i skolmiljön. Bilden föreställer inte flickan i artikeln.
Flickan känner sig fortfarande inte trygg i skolmiljön. Bilden föreställer inte flickan i artikeln. Bild: Dick Gillberg/HP arkiv

Flickan håller sig hemma eftersom hon fortfarande inte känner sig trygg i skolmiljön.

– Det var en extra vuxen i klassrummet, men hon höll koll på mig i stället för pojken. Hon var där när pojken inte ens var i klassrummet. Det gav känslan av att det var jag som hade gjort fel, berättar flickan.

– Varför ska min dotter bli offret samtidigt som det inte blir några konsekvenser för pojken, undrar pappan.

Vems ansvar är det att se till att flickans skolplikt uppfylls?

– Det är ett delat ansvar mellan huvudmannen och vårdnadshavarna, svarar Eva Wei, jurist på Skolinspektionen.

Skolchefen vill inte föregå utredningen

Hyltes barn- och ungdomschef Ulf Nilsson har läst Skolinspektionens beslut och följer den utredning som nu genomförs. Men han vill inte ge någon närmare kommentar om hur det går i ärendet eller vilka åtgärder som vidtas.

”Vi vill inte föregå utredningen. Eventuella åtgärder som vidtas måste grunda sig på denna utredning, alltså skolans redogörelse av hur de har hanterat händelsen samt Skolinspektionens beslut”, skriver han i ett mejl till HP.

ANNONS

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR:

ANNONS