Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Dick Gillberg
Bild: Dick Gillberg

Skolinspektionen har svarat om dödshot mot högstadieflicka

Efter händelsen på högstadieskolan Örnaskolan där en flicka blev dödshotad av en annan elev har Skolinspektionen nu tagit ställning.

Hallandsposten har tidigare skrivit om fallet där en flicka upplevde att en annan elev dödshotade henne under en lektion på Örnaskolan i Hyltebruk. Efter händelsen har hon inte vågat gå till skolan för närundervisning, utan enbart deltagit när det har varit distansundervisning.

LÄS MER: Dödshotad flicka är rädd för att gå till skolan: ”Jag tappade mitt självförtroende”

LÄS MER: Inte aktuellt att stänga av elev efter upplevt dödshot på skola

Efter att Hylte kommun yttrat sig i ärendet har Skolinspektionen nu tagit ställning och skriver bland annat:

”Om eleven endast är frånvarande under de veckor eleven har närundervisning och frånvaron alltjämt grundar sig i elevens känsla av utsatthet tyder detta på att insatta åtgärder inte har varit framgångsrika.”

Åtgärderna behöver omprövas och följas upp för att flickan ska känna sig trygg i skolan igen, menar Skolinspektionen.

Enligt myndigheten har det visat sig att skolan och anmälaren (i det här fallet flickans vårdnadshavare) har olika uppfattningar om vilka åtgärder skolan borde ha satt in. Även om skolan har den yttersta beslutanderätten om åtgärder, bör man ändå ha en dialog med flickans föräldrar.

Skolinspektionen betonar vikten av att Örnaskolan och huvudmannen Hylte kommun fortsätter arbeta aktivt, och med intensifierade insatser, för att förbättra flickans närvaro i skolan och säkerställa hennes rätt till utbildning.

Som sista utväg kan kommunen förelägga vårdnadshavarna med vite för att se till att eleven kommer till skolan och fullgör sin skolplikt.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här