Skolinspektionen avstår från att ingripa – trots brister

Skolinspektionens utredning visar på brister i skolsituationen för en elev som blivit mobbad. Men myndigheten väljer ändå att inte ingripa.

ANNONS
|

Ärendet gäller en elev som har blivit mobbad under en längre tid på en skola i Hylte kommun. Eleven blivit påhoppad i korridoren, fått höra negativa tillmälen och blivit nekad av skolkamrater att sitta vid ett visst matbord i matsalen. Eleven utsattes ofta för flera påhopp under en och samma skoldag.

Skolinspektionen har tidigare skrivit förelägganden mot skolan för att få huvudmannen att vidta åtgärder för att få stopp på mobbningen. Skolan har då redovisat hur händelserna har utretts och att man har satt in åtgärder för att förhindra framtida kränkningar. Men för några av händelserna finns det inget underlag som visar hur skolan har utrett kränkningarna. Myndigheten fick också signaler om att mobbningen fortsatte.

ANNONS

Som huvudman är Hylte kommun skyldig att motverka kränkande behandling. Skolinspektionen tycker inte att kommunen har levt upp till detta krav i det aktuella fallet. Myndigheten väljer ändå att inte ingripa då eleven inte längre är placerad på skolan och eftersom skolan har lämnat in en redovisning med åtgärder.

LÄS MER:Trendbrott: Färre klagar hos Skolinspektionen

LÄS MER:Viruset får Skolinspektionen att ställa in

ANNONS