Erik Karlsson, kommunrevisor (C), anser att den undermåliga kontrollen av barn- och ungdomsnämndens ekonomi är skäl nog för dess ordförande Maria Hedin (S) att avgå.
Erik Karlsson, kommunrevisor (C), anser att den undermåliga kontrollen av barn- och ungdomsnämndens ekonomi är skäl nog för dess ordförande Maria Hedin (S) att avgå. Bild: Lennart Weman

Skolekonomin: Krav på att ordföranden ska avgång

Majoriteten av kommunens revisorer vill inte att skolpolitikerna ges ansvarsfrihet 2018.

ANNONS

Detta efter den granskning man gjort av barn- och ungdomsnämnden med anledning av det stora underskottet på 42 miljoner under 2018.

Att politikerna gått in i en ny mandatperiod gör att förra årets skolpolitiker inte kan avsättas, på grund av missnöje med dem. Men revisorernas ordförande, Erik Karlsson (C), anger att de politiker i nämnden som sitter kvar under den här mandatperioden bör ställa sina platser till förfogande. Detta om fullmäktige vid sitt sammanträde i juni följer revisorernas uppmaning och inte ger nämnden ansvarsfrihet.

– Det är, tycker jag, lämpligt att de i så fall ställer sina platser till förfogande. Sen får partierna avgöra om de vill ha dem kvar, säger Erik Karlsson.

ANNONS

Bör de självmant avgå efter den kritik som revisionen gjort?

– Någon borde göra det.

Menar du att nämndens ordförande, Maria Hedin, borde lämna sin post?

– Det vore en lämplig åtgärd om hon gjorde det. Ja, säger Erik Karlsson.

Erik Karlsson har haft uppdrag som revisor i kommunen i över 40 år och har varit revisionens ordförande under en lång av period av dessa. Han säger att han under de åren aldrig sett värre brister i förvaltningen av sitt uppdrag, än den som barn- och ungdomsnämnden under förra året svarat för.

Det är också första gången i historien som Hylte kommuns revisorer föreslår fullmäktige att inte bevilja en styrelse eller nämnd ansvarsfrihet efter ett bokslut.

Men revisorerna är inte eniga. Bakom majoriteten som vill "fälla" skolpolitikerna står, förutom Erik Karlsson, Stigert Winterquist (L) och Bertil Larsson (M).

De båda socialdemokratiska ledamöterna Ove Gustafsson och Kristina Johansson har lämnat en egen konkurrerande revisionsberättelse som är identisk med majoritetens, utom på den rad i dokumentet som rör barn- och ungdomsnämnden och ansvarsfriheten: De nöjer sig med att "rikta anmärkning" mot skolpolitikerna.

Det är vad de dessutom gör, likt majoriteten, mot kommunstyrelsen för dess styrning och kontroll av ekonomin.

ANNONS

– Vi måste ha ordentligt på fötterna för att föreslå att en nämnd inte får ansvarsfrihet, och det tycker jag inte vi har, säger Ove Gustafsson, med tillägget att "en anmärkning är nog så allvarlig".

Varför har just du och Kristina, som är S-ledamöter, en annan uppfattning än de övriga revisorerna?

– Jag förstår att det kan se konstigt ut och det kan tas för ett politiskt ställningstagande. Men jag ska förklara detta när revisionsberättelsen kommer upp i fullmäktige och i samband med att ledamöterna ställer frågor till oss. Jag vill inte göra det i pressen, dessutom en månad innan det ska upp.

Att han och Kristina Johansson lämnar en egen berättelse förklarar han med revisorernas unika ställning att var och en kunna representera sig själva. Vilket kommunallagen bland annat stadgar med att en ledamot i en revisorsgrupp, som har en annan uppfattning, inte kan röstas ned.

HP har frågat Maria Hedin (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande - förra och denna mandatperioden - hur hon ställer sig till Erik Karlssons uttalanden om huruvida hon ska avgå eller inte.

– Det är inte hans sak att avgöra, säger hon och fortsätter: Det är klart att vi inom partiet har en diskussion om ekonomin och de rapporter som lämnats. Visar det sig att jag inte har förtroende från partiet, är det det som får avgöra.

ANNONS

Åtgärden just nu för henne, är att kalla förra mandatperiodens nämnd till ett sammanträde för att behandla revisionsberättelsen och lämna ett svar som finns till hands för fullmäktige 18 juni. Kommunrådet Ronny Löfquist (S) är i färd med med samma sak för fjolårets kommunstyrelse och den kritik som gäller den.

– Vi har fått kritik för att inte hela kommunstyrelsens varit aktiv, utan bara arbetsutskottet. Vi rättar oss från och med nu efter detta, säger Löfquist.

Läs mer:

Läs mer:

Skolekonomin sköttes under "fritt fall"

Skolans minus har skenat upp till 42 miljoner

Skolans minus har skenat upp till 42 miljoner

ANNONS