Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartisten Håkan Bengtsson (C) vill se en rivning av Gamla Real. Men kommunfullmäktiges beslut blev att byggnaden ska säljas till någon som avser att bevara och utveckla den. Bild: Roger Larsson/Lennart Hildingsson/arkiv
Centerpartisten Håkan Bengtsson (C) vill se en rivning av Gamla Real. Men kommunfullmäktiges beslut blev att byggnaden ska säljas till någon som avser att bevara och utveckla den. Bild: Roger Larsson/Lennart Hildingsson/arkiv

Skolbyggnad ska säljas – inget gehör för förslag om rivning

När frågan om Gamla Real lyftes av kommunfullmäktige kom centerpartisten Håkan Bengtsson med ett nygammalt förslag – nämligen att riva den slitna skolbyggnaden. Han vill att tomten ska ingå i kommunens markreserv. Fullmäktige tog dock ett helt annat beslut.

Redan 2019 föreslog Centerpartiet och Moderaterna att Gamla Real i Hyltebruk skulle rivas. Vid kommunstyrelsens möte i april i år gick de båda partierna och Sverigedemokraterna med på majoriteten Framtid Hyltes förslag om att sälja skolbyggnaden från 1930-talet, men motsatte sig formuleringen att köparen ska vara någon som har ambitionen att bevara och utveckla den.

LÄS MER: Gamla Real säljs till nån som ”avser att bevara” skolbyggnaden

Det var just detta beslut som kommunfullmäktige klubbade i torsdags kväll. Men innan beslutet kunde fattas tog Håkan Bengtsson (C) avstånd från förslaget om försäljning. Han yrkade i stället att kommunen ska behålla Gamla Real-tomten, snarast riva byggnaden och lägga tomten i markreserven för framtida behov.

– Det är oklokt att avhända sig tomten med tanke på att den har ett utmärkt läge för bostäder, kanske någon förskoleverksamhet eller för Malmagården (Hyltebruks äldreboende, reds anm.), säger Håkan Bengtsson.

”Ge fastigheten en möjlighet till överlevnad”

Gamla Real finns med i en bevarandeplan för byggnader och miljöer i i Hyltebruk.

– Jag är inte så säker på att vi får riva Gamla Real. Det är viktigt att vi ger chansen till en hugad spekulant att ge fastigheten en möjlighet till överlevnad. Vi kan välja vem vi vill sälja till, påpekar Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande.

LÄS MER: Gamla Real räddas från rivning – säljs

Det var Lisa Mogren (V) som föreslog att Gamla Real ska säljas med prioritet till den som avser att bevara och utveckla byggnaden. Och att Hylte kommun ska ha fri prövningsrätt vid försäljningen.

– Ur ett livscykelperspektiv är det byggskedet som ger mest miljöpåverkan vad gäller en byggnad. Att bevara och ta hand om en byggnad är mer miljösmart, medan det är ett resursslöseri att riva byggnader som kan rustas upp, menar Lisa Mogren.

– Jag tycker att det är rätt utsiktslöst, med tanke på att de utredningar vi har sett om Gamla Real, kontrar Håkan Bengtsson.

LÄS MER: Gamla real i dåligt skick

Försäljning väntar Gamla Real

Visst är det värt att bevara gamla byggnader men inte just Gamla Real, tyckte Bo Gunnar Åkesson (M):

– Hyltebostäders rapport om Gamla Real var en skrämmande läsning. Tyvärr har förfallet gått för långt och det kostar för mycket att renovera byggnaden.

Kommunfullmäktiges beslut blev ändå enligt Lisa Mogrens förslag, utan votering. Därmed väntar en försäljning av Gamla Real.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här