Örnaskolans högstadium i Hyltebruk.
Örnaskolans högstadium i Hyltebruk. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv

Skolans stålbad är över

Plus och minus för skolverksamheten kommer att gå ihop innan året är slut.

ANNONS
|

Nedskärningarna, på framför allt personal, på skolor, förskolor och fritidshem är över. Det är de nedskärningar som gjorts till följd av det ofantliga underskott som barn- och ungdomsförvaltningen visade upp 2018. Sparbetinget, vilket man haft två år på sig att utföra, har varit 39 miljoner kronor - vilket motsvarat en tiondel av verksamheten.

– Det har varit ett hårt jättearbete som gjorts inom i stort sett alla verksamheter, förklarar Maria Hedin (S) som är ordförande för barn- och ungdomsnämnden.

Till nämndens sammanträde i onsdags hade hon åter igen satt upp stålbadsperiodens stående punkt på dagordningen: ”En budget i balans”.

ANNONS

Under mötet redovisades i och för sig en prognos om ett cirka 1,5 miljoners underskott 2020. Men detta trollades bort av det samtidiga beskedet att ett beviljat statsbidrag för Likvärdig skola för Hyltes del blivit 4,5 miljoner högre än vad man tidigare vågat räkna med.

– Nu har vi en budget i balans. Det är glädjande, säger Hedin.

Resultatet räknas av politikerna i kronor. Men Maria Hedin är inte övertygad som att det nödvändigtvis också ska räknas i sämre undervisning i skolorna eller i tuffare arbetssituation för lärare och annan personal.

– Arbetsbelastningen har blivit högre för många. Men de flesta av nyckeltalen är förbättrade så jag är inte säker på att omställningsarbetet påverkar resultaten.

ANNONS