Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om det extra anslaget går igenom innebär det att skolförvaltningen får en ramökning på drygt fyra procent. ”Vi kan när som helst vara utan pengar”, säger Malin Svan (C).
Om det extra anslaget går igenom innebär det att skolförvaltningen får en ramökning på drygt fyra procent. ”Vi kan när som helst vara utan pengar”, säger Malin Svan (C).

Skolan vill öka kostymen med 4 procent – för elever med stödbehov

Skolpolitikerna begär att få utöka sina ramar med 10 miljoner kronor för att främst bättre ordna undervisning för barn som har svårigheter av olika slag.

De tio miljonerna fördelas på starten av en undervisningsgrupp för ett växande antal grundsärskolebarn på mellanstadiet, IT-stöd till skolorna, ett förhållandevis stort belopp (4 miljoner) till en kompetenshöjning inom hela skolområdet, inarbetning av FN:s barnkonvention i verksamheten och till studiehandledare för invandrarbarn, vilka jobbar i klassrummen vid sidan om undervisande lärare.

Den senare posten, studiehandledarna, berör de stora nedbantningar på personal som skolan fick sätta igång med 2019 efter att man grovt misskalkylerat sin budget; skolpolitikerna vill nu ha 4 miljoner kronor extra för att kompensera för de statsbidrag som slutat komma.

När barn- och ungdomsnämnden i tisdags var samlad kring sitt budgetönskemål, hade man också att ta ställning till särskild undervisning av elever som har autism. Men detta valde politikerna att inte gå vidare med.

– Det var ett helt nytt förslag, vilket vi inte hunnit sätta oss in i. Vi vill göra det innan vi tar ställning, säger Malin Svan (Centerpartiet), som är 2:e vice ordförande i nämnden.

Den borgerliga opposition som hon företräder var helt överens med den S-ledda majoriteten om att gå fram med det ovan redovisade, både till storlek och innehåll. Sverigedemokraterna avvek något, genom att vilja släppa fram stödet till autistiska barn.

Nämnden begär nu också att få göra växling i finansieringen av Centrumskolan, resursskolan som är på väg att starta i Gamla Real; att den finansieras med egna skattemedel istället för med statsbidraget Likvärdig skola.

– Statsbidraget är osäkert och vi kan när som helst vara utan pengar, säger Malin Svan.

Det är 5 miljoner kronor som man vill lägga till de övriga 10 i begärt extra anslag, vilket - om det passerar kommunstyrelsens budgetberedning om ett par veckor - ger en total ramökning för skolförvaltningen på drygt 4 procent.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!