En ligamentskada (i det här fallet tummens ledband) behöver behandlas omedelbart om patienten ska återfå funktion och rörlighet. En Hyltebo fick vänta sex månader, trots att tummen hängde slappt, innan ens skadan var konstaterad.
En ligamentskada (i det här fallet tummens ledband) behöver behandlas omedelbart om patienten ska återfå funktion och rörlighet. En Hyltebo fick vänta sex månader, trots att tummen hängde slappt, innan ens skadan var konstaterad. Bild: Jonas Lindstedt

Skadad tumme segdrogs – för sent att bota

Inget var brutet. Med det beskedet fick en Hyltebo gå ett halvår med en obrukbar hand innan det konstaterades att ett ledband var av.

ANNONS
|

Då var det för sent att göra det ingrepp som kunnat återskapa rörligheten för den tumme det var fråga om. Det enda som återstod att erbjuda patienten var en steloperation.

Händelsen har nu anmälts av Region Halland till Inspektionen för vård- och omsorg (Ivo), som en inträffad ”allvarlig vårdskada”.

Av anmälan framgår inte kön eller ålder på den drabbade. Hur som helst är det en Hyltebo som våren 2018 föll, slog i handen och fick en skada som visades upp på Hyltebruks vårdcentral. Röntgenbilder visade att inget var brutet och patienten skickades till arbetsterapeut.

Där var det lönlöst att försöka få funktion i tummen så det blev återremiss för att träffa en läkare på nytt (det tog drygt två månader). En ny sådan tittade då på tummen och beställde en magnetröntgenbild, som i sin tur tog två månader att komma till fotografering för. En ny 60-dagarsperiod följde innan patienten också satt framför en ortoped som gav besked: ”Det har gått så lång tid efter skadan att det inte går att laga ledbandet.”

ANNONS

Vårdgivarens egen utredning, som bilagts Ivo-anmälningen, säger att det varit en alldeles för långsam handläggning av handskadan. Den borde har prioriterats upp så att patienten kommit till en ortoped och till operation långt tidigare.

De båda läkare och arbetsterapeuten som var inblandade har samtliga hunnit gå i pension.

Fotnot: 60 dagar/två månader. Region Halland har en vårdgaranti som säger att patient ska komma till undersökning eller behandling inom 60 dagar. Tidsgränsen gäller inte till slutbehandling, utan för varje remisstillfälle.

ANNONS