Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sjötomter i Unnaryd släpps till försäljning

Det är redan stort intresse för de nya tomterna nere vid sjön Unnen. Kommunen släppte upp dessa i fredags och priset på 250 000 ska nog locka fler nya invånare.

För tre år sedan tog kommunledningen ett politiskt initiativ att skapa nya platser att bo på i Hylte kommun. Syftet var att hitta attraktiva platser för folk att bygga hus.

– Vi har haft det väldigt trögt med byggnation av nya bostäder så då valde vi att peka ut tre platser i kommunen med bra läge med närhet till vatten och sjöar, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Först ut blev marknadsplatsen i Torup där processen är klar med detaljplanen, såld mark och byggnationen av 24 lägenheter är igång. Marken köptes av två privata företag.

Nummer två i ordningen är Vegas äng i Unnaryd där kommunen tillsammans med den privata markägaren drev fram en detaljplan för nybyggnation. I september köpte kommunen exploateringsmarken och sedan har samhällsbyggnadskontoret styckat av marken till 14 tomter. Fyra av tomterna ska säljas till ett bolag som planerar att bygga 40 hyresrätter. De återstående tomterna ska säljas och är planerade för en- och tvåplanshus.

– Det är redan flera intresserade som har hört av sig men det är först idag som vi går ut med marknadsföringen, säger kommunchef Emma Gröndahl och pekar på en stor skylt som i torsdags sattes upp på en ladugårdsvägg.

Det ska även läggas upp filmer på området och annan typ av marknadsföringsmaterial för att visa att kommunen har attraktiva tomter.

– Jag tycker det är roligt att kommunen satsar på detta så vi kan få tillväxt och nya kommuninvånare som vill etablera sig här för att bygga hus, fortsätter hon.

En tomt är nästan formellt såld och flera har spekulanter. Nu väntar man bara på att Lantmäteriet ska godkänna detaljplanen fullt ut. Ett tomtpris på 250 000 kronor och inga restriktioner på utseende på husen tror man ska göra det ännu mer attraktivt för att bygga.

– Vi kan inte vara så kräsna här i Hylte att vi kan ställa krav på viss arkitektur sedan kommer det givetvis kontrolleras i byggloven att saker passar in, säger Ronny Löfquist.

På frågan om de nya tomterna nere vid sjön kommer att bli en gräddhylla så svarar man snabbt.

– Är inte Unnaryd redan en gräddhylla med massa fina hus där alla känner alla, säger samhällsbyggnadschef Katarina Paulsson.

Kommunen har också valt att ta en stor del av etableringskostnaden för vägar, vatten och avlopp. Vill de nyinflyttade sedan bygga sig en gemensam brygga nere vid sjön Unnen så får de stå för det själva.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!