Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sima Benni är projektledare på Studieförbundet Vuxenskolan i Hylte. Just nu driver hon ett projekt som ska få fler unga att vilja skapa sin egen fritid i Hylte. Bild: Jari Välitalo/arkiv
Sima Benni är projektledare på Studieförbundet Vuxenskolan i Hylte. Just nu driver hon ett projekt som ska få fler unga att vilja skapa sin egen fritid i Hylte. Bild: Jari Välitalo/arkiv

Sima Benni driver projekt som ska hålla kvar ungdomarna på landsbygden

Hur ska man få fler ungdomar att vilja stanna i Hylte? Jo, genom ett projekt där unga får styra över sin fritid och skapa egna mötesplatser på landsbygden. Sima Benni driver det nytänkande projektet som bygger nätverk, även under rådande pandemi.

– Ungdomar i Hylte har väldigt många idéer, men de vet inte alltid vart de ska vända sig, vem de ska prata med eller hur de tar det första steget, berättar Sima Benni.

20-åriga Sima kom från Syrien för sex år sedan och har hunnit med mycket sedan dess, bland annat drivit UF-företag och hållit i Live by Youth-festivalen i Hylte. I dag arbetar hon som projektledare på Studieförbundet Vuxenskolan i Hyltebruk.

Projektet hon nu driver pågår i ett års tid och riktar sig till unga mellan 12 och 25 år.

LÄS MER: Sima är stolt över att bära slöja

LÄS MER: Sima brinner för att skapa med händerna

– Genom att driva en förening eller studiecirkel kan fler unga ska ta ansvar för sin fritid. Det händer inte mycket i Hylte och därför är det viktigt att ungdomar förstår att de själva har rätt att bestämma över och påverka sin fritid.

Hur ska man få unga att stanna kvar i Hylte?

– Genom att hitta på grejer att göra i Hylte i stället för att åka till större städer. Man kan till exempel driva en filmförening i stället för att behöva ta sig till bio. Man måste skapa sina egna mötesplatser. Fritidsgården är bara för dem upp till 18 år och är styrd av kommunens fritidsledare, säger Sima Benni.

Förhoppningen är nu att ungdomarna ska hitta sina egna intressen och vilja ta med kompisar från Halmstad till Hylte, i stället för tvärtom.

Genom Studieförbundet Vuxenskolans projekt och dess organisation ”Vi unga” erbjuds ungdomarna rådgivning och bidrag för att kunna förverkliga sina idéer och fortsätta utveckla dem.

– Ungdomarna kan delta i nätverksträffar och utbildningar, till exempel hur man startar en förening. Jag tycker det är väldigt viktigt att de förstår den demokratiska processen, hur man väljer en styrelse och hur man sköter ekonomin. Det kan hjälpa dem senare när de ska söka jobb eller starta företag, menar Sima Benni.

Från hiphop till padeltennis

Det nytänkande projektet har väckt ett intresse bland Hyltes ungdomar, även under den rådande coronapandemin.

– Hittills har tre föreningar startat. Några startade en padelförening för att kunna spela padel med sina vänner. Det finns också en hiphopförening, som startade trots att det inte finns någon hiphop-studio i Hylte, säger Sima Benni.

Den tredje föreningen ägnar sig åt att anordna aktiviteter för ungdomar.

Hur påverkas ert projekt under pandemin?

– Det påverkas på ett bra sätt. Just nu finns det ingen plats för ungdomar att hänga på, så man vill starta nätverk även om det blir digitalt. Man kan även gå utbildning och få rådgivning digitalt. I stället för att ställa in allt så ställer man om. När man sitter hemma dyker det också upp många idéer.

Utöver Studieförbundet Vuxenskolan strävar Lokalt ledd utveckling Halland efter att peppa unga Hyltebor och få dem att förverkliga sina idéer.

LÄS MER: Unga landsbyggare får chansen att utveckla sina idéer

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här