Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Syskonförtur hade kunnat underlätta vardagen för många småbarnsföräldrar”, säger sverigedemokraten Stina Isaksson. Bild: Isabel Bark
”Syskonförtur hade kunnat underlätta vardagen för många småbarnsföräldrar”, säger sverigedemokraten Stina Isaksson. Bild: Isabel Bark

SD vill få gehör i frågan om syskonförtur

Sverigedemokraterna i Hylte vill införa syskonförtur på kommunens förskolor. Partiet tänker inte ge sig i frågan.
– Det är tredje gången som vi lägger den här motionen, säger Stina Isaksson (SD).

På torsdagskvällen lämnar Stina Isaksson, gruppledare för SD i Hylte, in sitt förslag om syskonförtur till kommunfullmäktige.

– Det är tredje gången som vi lägger den här motionen. Vi tycker att den är viktig och något som hade kunnat underlätta vardagen för många småbarnsföräldrar, säger Stina Isaksson.

Redan 2016 skrev Hallandsposten om att SD i Hylte ville införa syskonförtur på kommunens förskolor. Då hänvisade Maria Hedin (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, till likabehandlingsprincipen i kommunallagen och menade att ett införande av syskonförtur inte skulle vara rättvist.

– Problemet handlar om att de föräldrar som har stått i kö längre tid, men inte har syskon, kommer att flyttas ner om syskonförtur gäller, sade Maria Hedin till HP då.

Men enligt Stina Isaksson påverkas inte likabehandlingsprincipen negativt av att kommunen inför syskonförtur:

”Syskonförtur innebär att om du redan har barn på en förskola och har syskon som står i kö, så har syskonet förtur till ledig plats på den förskolan där du redan har ett barn. Det betyder inte att du har garanterad plats på den förskolan vid en viss tidpunkt, men det betyder att ditt barn kommer att prioriteras före barn som inte har syskon på den förskolan. Den som står i kö och inte har syskon på förskolan får i stället en annan plats som då frigörs så inget barn prioriteras bort eller går före ett annat”, skriver Isaksson i motionen.

Hon påpekar att syskonförtur är ett väl etablerat begrepp och att det tillämpas i många kommuner, som exempelvis Falkenberg och Gislaved.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!