SD-ordförande gillade tårta med naziflaggor

SD:s toppnamn i Hylte, Stina Isaksson, firade nationaldagen iförd svensk folkdräkt – och passade även på att gilla ett Facebook-inlägg med nazistflaggor på en smörgåstårta. Hon markerade med ett hjärta under bilden, som lagts ut av en FB-vän som är öppen nazist.

ANNONS
|

Läs även:SD-topp raljerade över flyktingbarn

Inför nationaldagen i förra veckan gjorde Stina Isaksson, som är ordförande för Sverigedemokraterna i Hylte, reklam för att partiet skulle fira på centrumtorget. På bilden till inlägget syntes hon tillsammans med Monica Grönroos, partikollega i kommunfullmäktige – båda iförda den så kallade Sverigedräkten.

Läs även:Susanne Larsen: ”Blir en fråga för riksorganisationen”

Efter att ha representerat partiet den 6:e juni gick hon på kvällen in på Facebook och gillade ett inlägg från en av sina FB-vänner som är öppen med att han är nazist.

I inlägget önskar han alla ”en härlig nationaldag”. I en kommentar skriver han också om ”vår kära Gustav Vasa och A.H.” samt om ”NS-smörgåstårtan”.

ANNONS

På fotot syns en smörgåstårta med fem röda nazistflaggor med svarta hakkors på en vit cirkel.

Stina Isaksson, som är gruppledare för SD i Hyltes kommunfullmäktige, är en av få som gillat inlägget extra starkt med en så kallad ”älska-markering” i form av ett vitt hjärta mot en röd bakgrund.

– Jag har gjort en jäkla tabbe, jag såg aldrig att det var nazistflaggor på bilden, säger hon när HP frågar varför hon gillat inlägget.

Hur kunde du missa att det var nazistflaggor?

– När man tittar i mobilen blir bilder rätt små. Just den här dagen vimlade det av bilder på tårtor och svenska flaggor i mitt flöde, så jag tyckte det såg ut som en fin jordgubbstårta.

Varför är du vän med en nazist?

– Jag har inte varit vän med honom länge. Jag får 50 vänförfrågningar om dagen och säger ja till alla. Jag hinner inte kolla vilka de är eftersom jag förutom politiken både jobbar och pluggar, samtidigt som jag har fyra barn, varav ett är autistiskt.

I det här fallet var det en man som skriver om nationalsocialismen i var och vartannat inlägg och bland annat har foton på knivar med SS-symboler. Borde det inte ha varit enkelt att se en sådan sak?

ANNONS

– Så fort jag nu fick klart för mig vem han är har jag tagit bort min gilla-markering och blockerat honom från min Facebook.

Är inte det här med hakkors extra känsligt för ditt parti sedan SD:s toppnamn i Halmstad 2014, Catharina Strandqvist, hoppade av på grund av en bild där hon dammsuger iförd en hakkorsarmbindel?

– Självklart är det fruktansvärt för alla seriösa politiker att bli förknippade med sådant. Men ingen som känner mig kan tro att jag sympatiserar med nazister, jag är ju gammal socialdemokrat som hör till vänsterfalangen inom SD.

– Dessutom har jag romer i släkten – och de förföljdes ju av just nazisterna.

– Framöver ska jag bli mindre godtrogen och gå igenom alla mina FB-vänner.

ANNONS