Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

SD-kandidat utpekad som nazist struken i sista stund

SD-kandidaten som pekats ut som för att tidigare ha varit nazist kommer inte kunna ta en plats i fullmäktige. Partiet hann stryka kandidaten före sista tillfälle att lämna samtycke eller ändra listorna inför valet.
– Det här hör inte hemma i vårt parti, säger SD Hallands ordförande Stefan Jägnert.

I dag fredag, två dagar innan valet, är sista dagen som partier och kandidater kan göra något åt sina vallistor. Kandidaterna måste ha gett sitt samtycke innan fredagen och partierna har sin sista chans att stryka personer före söndagens val.

– Då kan antingen partiets behöriga beställare eller kandidaten själv återta kandidaturen. När de gör det kommer vi fatta ett beslut att återkalla kandidaturen och sen kommer det finnas ett valbarhetshinder på den kandidaten. Kandidaten kommer fortfarande finnas på valsedeln men den kommer inte att vara valbar, säger Johannes Härri, valsamordnare på länsstyrelsen Halland, och fortsätter:

– Om partiet har låst listan så har de anmält sina kandidater och då kan partiet också återkalla en kandidat.

Partiet får röster på personen

Härri bekräftar för HP att de fått in ett ärende om att stryka den nu aktuella personen från Sverigedemokraternas lista i Hylte, som i en publicering av Expressen tillsammans med Expo pekades ut som aktiv nazist i början av 2000-talet.

Personen kommer att finnas på SD-listan men är inte valbar till Hyltes fullmäktige. Får kandidaten personröster kommer de att tillfalla partiet.

– Om man tänker rent praktiskt om en person får många personröster så är det partiet som får rösten. Personen kan inte få de i det här fallet för den är inte valbar, men partiet får fortfarande rösten, säger Johannes Härri.

När mandatfördelningen sker efter valet kommer alla på SD:s lista under den nu uteslutna personen att flyttas upp ett steg. Att i dag, fredag, är sista dagen att ändra kandidaturer innebär också att inget parti kan stryka någon kandidat från och med i morgon, lördag.

Kandidat avstängd från allt i SD

Stefan Jägnert är ordförande för Sverigedemokraterna i Halland och beskriver att personärendet gällande Hyltepolitikern kommer att utredas av partiet centralt. När utredningen är klar tar partiet ställning till om det som kommit fram är allvarligt nog för att personen ska uteslutas ur partiet, om det räcker med en varning eller om ärendet avslutas utan åtgärd.

– Är man avstängd deltar man inte på politiska möten över huvud taget, varken på styrelsearbete, förmöten eller vad det kan vara. Det gäller alla uppdrag som har med partiet att göra, säger han.

”Hör inte hemma i vårt parti”

Jägnert uppger att SD kollar sina kandidater mot offentliga handlingar hos Skatteverket, Kronofogden och andra myndigheter men att det som nu framkommit är något som är svårare att kolla.

– Om det här stämmer så är det något som ligger 20 år tillbaka i tiden, det är inte rimligt att vi ska kunna gå så långt bak, säger han.

Anser du att man kan kandidera för SD om man har den här bakgrunden?

– Jag kan inte ta ställning i själva frågan utan den bedömningen får riksorganisationen göra. Jag vet inte mer om fallet än det som står i media men det hör inte hemma i vårt parti. Men bedömningen gör riksorganisationen efter att de har hela bilden.

HP har även under fredagen sökt politikern för en kommentar, även det utan framgång.

LÄS OCKSÅ: SD-kandidat stängs av från partiet – var aktiv nazist

LÄS OCKSÅ: Flera lokalpolitiker spred rasistisk propaganda

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!