Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

SD-kandidat stängs av från partiet – var aktiv nazist

Sverigedemokraterna stänger av en lokal kandidat i Hylte. Anledningen är uppgifter i en artikel i Expressen där personen beskrivs som aktiv nazist i början av 2000-talet.
”Jag fick reda på allt i dag och att personen är avstängd i väntan på utredning”, skriver partiets lokala ordförande Stina Isaksson i ett sms till HP.

Sverigedemokraterna har stängt av en kandidat från partiet i Hylte. Personen står på valsedeln inför söndagens kommunval.

Nu meddelar partiet att kandidaten inte kommer att vara valbar.

Anledningen är att personen pekas ut av Expressen, i samarbete med Expo, som tidigare aktiv inom nynazistiska rörelser. SD-kandidaten sägs ha varit medlem i det nationalsocialistiska partiet Nationalsocialistisk Front, ett parti med en ideologi som innefattade antidemokrati, antisemitism och rasbiologi.

”Jag fick reda på allt i dag och att personen är avstängd i väntan på utredning”, skriver partiets lokala ordförande Stina Isaksson i ett sms till HP.

Isaksson uppger också att personen ”inte är valbar längre” samt att det är partiet på central nivå som har tagit beslutet att stänga av kandidaten. Isaksson uppger också att hon inte vet mer om ärendet än just att personen är avstängd och inte längre valbar.

I övrigt vill Isaksson inte kommentera hur hon ser på att personen kunde bli en kandidat för SD i Hylte, med den bakgrunden, utan svarar bara HP:s fråga med: ”Jag har inga ytterligare kommentarer”.

Sverigedemokraternas presstjänst på centralnivå bekräftar för HP att de öppnat ett medlemsärende.

”Personen är avstängd under utredningens gång. Detta innebär att vederbörande inte är valbar på söndag. När utredningen är klar kommer partistyrelsen sedan att fatta ett beslut”, skriver SD:s presstjänst i ett mejl.

HP har sökt kandidaten för en kommentar, hittills utan att lyckas.

LÄS OCKSÅ: Flera lokalpolitiker spred rasistisk propaganda

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!