Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Även denna gång var biosalongen i Forum nästan tom, eftersom de flesta ledamöter deltog digitalt i mötet. Bild: Skärmdump från hylte.se
Även denna gång var biosalongen i Forum nästan tom, eftersom de flesta ledamöter deltog digitalt i mötet. Bild: Skärmdump från hylte.se

SD fick inte gehör i frågan om att förbjuda böneutrop

Ska Hylte kommun förbjuda tiggeri och böneutrop? Frågan debatterades vilt när kommunfullmäktige på torsdagskvällen skulle klubba igenom ändringar i de lokala ordningsstadgarna.

Stina Isaksson (SD) har tidigare föreslagit att Hylte kommun ska införa ett förbud mot tiggeri mot allmän plats och förbud mot böneutrop.

LÄS MER: Stina Isaksson vill förbjuda böneutrop

– Att tillåta böneutrop är ett direkt ingrepp i varje individs religionsfrihet och ett brott mot en av våra grundlagar. Sveriges statsminister Stefan Löfven har sagt att det är upp till varje kommun om man ska tillåta böneutrop eller inte, säger hon.

Ronny Löfquist (S) reagerar på att dessa frågor är viktiga för SD.

– Vi har så många viktigare frågor vi måste jobba med, som skolan till exempel. Jag tror det är ett år sedan jag såg en tiggare i Hylte och böneutrop har inte förekommit i Hylte. Till och med nu när vi ska revidera våra lokala ordningsstadgar så passar SD på att lyfta sina högerpopulistiska frågor. Syftet är bara att misstänkliggöra och smutskasta varandra, menar Löfquist.

Isaksson redogjorde också varför hon vill se ett tiggeriförbud i kommunen och sa bland annat:

– 14 kommuner har redan infört någon form av tiggeriförbud.

Malin Thydén Kärrman (S) blev upprörd under debatten:

– Det visar på en unken människosyn.

”Som att jämföra potatis och päron”

Under debatten om böneutrop förklarade Bo Gunnar Åkesson (M) att fenomenet har blivit ett problem i Stockholm.

– Men vi lever och verkar i Hylte, inte i Stockholm, kommenterar Ronny Löfquist.

– Vi har inga böneutrop i Hylte nu, men jag lovar att det kommer hit också. Det är bättre att diskutera detta nu, än att det blir en brådskande fråga, svarar Åkesson.

Han hade tagit reda på mer om innehållet i böneutrop och är kritisk till detta:

– Att tvingas lyssna på budskap från en religion och ett särintresse är kränkande. Det finns de som jämför böneutrop med kyrkklockor, men det är som att jämföra potatis och päron.

”Varje person har rätt till sin religion och kultur”

Abdiasiis Dahir (S) gav sig in i den digitala fullmäktigedebatten på torsdagskvällen.

– Varje person har rätt till sin religion och kultur. Stina Isaksson fokuserar inte på inkludering, utan segregation, menar Dahir.

– Det finns moskéer och det handlar inte om att vi vill förbjuda dem, utan att förbjuda böneutrop, kontrar Stina Isaksson.

Anna Roos (C) tycker inte att förbud är en bra lösning.

– Jag tror på yttrandefriheten, den måste vi värna om och kan inte sätta förbud kring.

Den stundtals hetsiga debatten avslutades med att kommunfullmäktige röstade nej till Stina Isakssons förslag om förbud mot tiggeri och böneutrop i Hylte kommun. De reviderade lokala ordningsstadgarna antogs däremot av fullmäktige.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här