Sanna Björk har räddat 30 katter – vill att fler ska ställa upp som jourhem

På sin gård i Åker utanför Unnaryd har Sanna Björk tagit hand om ett trettiotal hemlösa katter under de senaste åren.
– Min önskan är att jourhem inte kommer att behövas i framtiden, säger hon.

ANNONS
LocationUnnaryd||

Den som någon gång har köpt ett par nya skor har troligtvis i ett senare skede tänkt att många – eller ibland nästan alla – har på sig ett par likadana skor. När Sanna Björk för tre år sedan började ta hand om hemlösa katter styrdes hennes uppmärksamhet om på samma sätt.

– Man blir lite arbetsskadad av det här. När jag kör genom samhällen ser jag ofta katter som är lite magra och som springer vind för våg, säger hon och fortsätter:

– Även om jag inte tror att alla dessa katter är hemlösa tycker jag att det är jobbigt eftersom vi själva har katter som familjemedlemmar. Visst får våra katter också gå in och ut, men om de skulle bli magra skulle vi hålla dem inomhus för att kunna ha koll.

ANNONS

Hjälpverksamheten har fortsatt

Efter det att Sanna valde att öppna upp sitt hem för en allra första jourhemsplacerad katt har hjälpverksamheten fortsatt, och för tillfället bor en kattmamma samt åtta kattungar hemma hos familjen.

– Den här gången började det med att Kattfotens katthem fångade in en katt som hade fem kattungar i magen. Eftersom vi hade tomt hos oss kunde vi ställa upp som jourhem, säger Sanna och fortsätter:

– Det var bara tre av kattungarna som överlevde, så när en kull beståendes av fem moderslösa kattungar hittades ville vi testa om vår kattmamma kunde adoptera kattungarna.

Ett konstigt fenomen, som Sanna Björk och andra katthem har märkt av, är att svarta katter är svårast att omplacera. ”Förklaringen man har fått är att de är svåra att fotografera, helt befängt ju”, säger Sanna.
Ett konstigt fenomen, som Sanna Björk och andra katthem har märkt av, är att svarta katter är svårast att omplacera. ”Förklaringen man har fått är att de är svåra att fotografera, helt befängt ju”, säger Sanna. Bild: Robin Johnsson

Adoptionen lyckades och nu kan de åtta kattungarna ofta ses sovandes tätt intill varandra, men det är – som ordet jourhem avslöjar – en tidsfråga innan katterna måste lämna henne för att flytta till ett mer permanent hem.

– Jag fäller en tår varje gång jag lämnar ifrån mig en katt, men man kan ju inte ha kvar alla, säger Sanna.

Första katten fick stanna

Att det stundtals kan vara tufft bevisas av att familjens första jourhemskatt fick lov att stanna kvar för gott.

– Vi gjorde som många jourhem gör och behöll vår första jourkatt. När hon kom hit var hon en skygg liten stackare som troligtvis hade blivit slagen eftersom hon var livrädd för snabba rörelser och fötter. Men nu – tre år senare – är hon trygg med oss.

ANNONS

Som jourhem åt Kattfoten i Halmstad får Sanna ständigt nya förfrågningar om att ta hand om katter som har hittats eller som har lämnats bort av olika anledningar. I relation till inflödet av katter som är i behov av kärlek är antalet platser på katthem och i jourhem långt ifrån tillräckligt stort, varför Sanna önskar att fler ska se över möjligheten att agera tillfälligt hem åt ägarlösa katter

– Det man ska tänka på är att man behöver kunna avsätta ett eget rum dit katten eller katterna kan gå. Att vara jourhem åt katter tar också en del tid, men långt ifrån hela vardagen går åt till det. Dessutom får man väldigt mycket tillbaka, säger hon.

Exakt hur många herrelösa katter som lufsar omkring i Sverige är omöjligt att veta, men ofta talas det om uppemot 100 000.

– Jag tycker att det är konstigt att katter inte har högre status än så. Vårt land ligger ofta i framkant, men katterna har hamnat efter, säger Sanna.

Nya regler från juni i år

Från och med den 15 juni är kattägare ansvariga för att "förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion av de djur som han eller hon ansvarar för", enligt jordbruksverkets nya föreskrifter. Vilken effekt den nya regeln kommer att få är i nuläget oklart.

ANNONS