Malin Svan centerpartiet hoppas få igenom sin motion om samordnade varutransporter.
Malin Svan centerpartiet hoppas få igenom sin motion om samordnade varutransporter. Bild: Bild/ARKIV

Samordnade varutransporter sparar både pengar och miljö

Minskade fraktkostnader och färre lastbilar runt skolor och andra enheter i kommunen, detta hoppas centerpartiets Malin Svan på genom sin motion.

ANNONS
|

En motion lyftes på senaste kommunfullmäktigemötet om att försöka samordna varudistributionen ut till kommunens samtliga enheter. Enheterna gör idag sina inköp själva och är ofta små samt styrs av upphandlingsavtal. Detta medför att inköp görs till flera olika leverantörer istället för till bara en. Enheterna har då att välja mellan att köpa mer än vad de behöver eller att betala en fraktavgift som gör att inköpet blir väldigt dyrt.

Centerpartiets Malin Svan som skrivit motionen vill att Hylte kommun nu ska utreda möjligheten till samordnad varudistribution via en samordningscentral.

– Vi får signaler från verksamheterna att de måste köpa papper från ett ställe och kanske kritor från något annat på grund av upphandlingar. Sedan kan det finnas avgränsningar att de måste handla för minst 500 till 1000 kronor för annars tillkommer det fraktavgifter, berättar Malin Svan (C).

ANNONS

Hon beskriver också svårigheter när en skolverksamhet till exempel vill plantera frön som en del av undervisningen, då måste man leta upp vilken upphandling av leverantör som det kan ligga under.

En samordning av varuhantering skulle även minska antalet transporter till enheterna. Färre lastbilsleveranser ger ökade miljövinster och bättre trafiksäkerhet. Samordningen kan förutom ekonomiska besparingar även leda till att lokala leverantörer uppmuntras att delta i upphandlingarna, tror Malin Svan.

Motionen riktar sig inte bara till barn- och ungdomskontoret, där Malin Svan är vice ordförande i nämnden, utan till hela kommunens verksamhet.

– Kommer man fram till att det vore bra att ha en samordnad varudistributionscentral så gäller det hela kommunen. Det är mycket material som alla enheter använder som till exempel toalettpapper.

Utan att gå händelserna i förväg kan Malin Svan tänka sig att en framtida samordningscentral skulle kunna skötas som en social verksamhet. Motionen mottogs och nu är det upp till kommunstyrelsen att se om den ska skickas vidare till samhällsbyggnadsnämnden för beredning.

– Det får ju inte leda till mer administration eftersom alla nämnder och verksamheter har sina egna budgetar och kostnader att ha koll på. Tanken är att man fortfarande beställer vad man behöver sedan får någon annan se till att det finns ett lager, avslutar Malin Svan (C).

ANNONS
ANNONS