Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Dags för handling. ”Utredningen bekräftar vad vi har sagt hela tiden. Det är tråkigt att elever och lärare har behövt gå här så länge. Nu får de ta tag i det”, säger Marie Blomqvist och Malin Herrmansson från Örnaskolans föräldraråd, här med sönerna Leo Gustavsson och Melwin Herrmansson i en av salarna på mellanstadiet.

Sammanslagning inget alternativ

Barn- och ungdomskontoret tycker inte att det är något alternativ att samlokalisera Örnaskolans låg- och mellanstadium med Elias Fries skola. Det framgår nu av kontorets utredning som även tror att en nybyggnation kan hålla sig inom budgetramarna.

Budgetramarna var satta till 30 miljoner, men när prislappen på en renovering av Örnaskolans låg- och mellanstadium drog iväg till summor som ansågs på tok för höga, drog Hyltealliansen i bromsen.

Med en vikande befolkning och knapp ekonomi tyckte en majoritet av kommunstyrelsen att 56 miljoner kronor för en nybyggnation var orimligt. En utredning skulle undersöka behovet av grundskoleplatser i Hyltebruk, samt möjligheterna för att samla all undervisning för årskurs 1–6 vid Elias Fries skola.

– Örnaskolan var utdömd redan för flera år sedan. Det är dålig ventilation och problem med mögel, vi tänker på barn och personal som vistas där hela dagarna. Väntan har redan varit lång och nu får de ta tag i det. Det ska inte behöva ta tre år till innan något händer, säger Jenny Thuresson, Sofie Hermansson och Marie Blomqvist från Örnaskolans föräldraråd.

Föräldrarådet överlämnade för nästan exakt ett år sedan en protestlista med omkring 1 200 namn för bevarandet av Örnaskolan, till politikerna.

– En sammanslagning är inget alternativ. Elias Fries är redan trångt som det är och det skulle inte fungera av flera anledningar. Det blir för stora klasser med dålig miljö som följd, skolgården är för liten, och kostnaderna för att transportera barn och mat blir dyr.

När utredningen nu offentliggörs inför barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott den 29 januari, får föräldrarådet vatten på sin kvarn.

Enligt utredningen visar prognos och siffror gällande folkbokförda barn inom Hylte kommun på att det finns underlag för att driva två stycken låg- och mellanstadieskolor i Hyltebruk. Elevernas närhet till skolan vägs in och ses som positivt, framför allt för de mindre barnen. Vid en sammanslagning skulle även skolskjutskostnaderna komma att öka då fler elever skulle behöva skjuts till bland annat slöjd, idrott och bad.

I utredningen framkommer det även att det finns ”indikationer på att man kommer att kunna hålla sig inom givna budgetramar samt att kunna fullfölja investeringar”, om man behåller de båda skolorna.

Det lämpligaste förslaget enligt utredningen är att ersätta dagens lokaler på Örnaskolan med så kallade prefab lokaler. I första hand handlar det om att ersätta mellanstadiebyggnaden, men på sikt även lågstadiet.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här