Så röstade din granne i Hyltes val – om den röstade alls

Resultatet har kommit för alla distrikt förutom uppsamlingsdistriktet i Hylte.
KD gör comeback i kommunen, SD går fram, S och C backar – men framförallt backar valdeltagandet.
HP går igenom valresultatet i Hyltes kommunval.

ANNONS
|

Så funkar kartan På dator: Klicka på plus eller minus uppe till vänster för att zooma in eller ut. Håll musmarkören över färgplupparna i kartan för att se valdistriktens namn. Klicka en gång för att komma till det valdistriktets preliminära resultat 2022 jämfört med det slutgiltiga resultatet 2018. På telefon/platta: Nyp eller dra isär för att zooma. Tryck på färgplupparna i kartan för att komma in på varje valdistrikts resultat.

Det hände saker i Hyltepolitiken under valnatten. Styrande Framtid Hylte har tappat sin majoritetsställning och får antingen hitta nya samarbetspartners eller kliva åt sidan som styrande koalition i kommunen. Samtidigt gick Sverigedemokraterna framåt medan Kristdemokraterna gör comeback.

ANNONS

Lågt valdeltagande

Lägst valdeltagande i kommunvalet av Hyltes valdistrikt var det i Hyltebruk. Där röstade mindre än två av tre av de röstberättigade, 589 av 955 personer (61,7 procent). Som helhet var valdeltagande i kommunvalet bland Hylteborna 71,6 procent. Förra valet låg valdeltagandet på 80,5 procent i hela kommunen.

– Jag vet inte om valdeltagandet är så lågt på några ställen eller hur mycket som ligger för räkning på onsdag. Så innan sista räkningen kommer på onsdag är det svårt att veta hur slutresultatet blir. Bättre valdeltagande än så har vi kunnat förr, så det borde kunna vara bättre, säger oppositionsråd Anna Roos (C).

Onsdagens räkning återstår

Onsdagens räkning kan få valdeltagandet att öka men också få något eller fler mandat att byta parti, beroende på hur många röster det handlar om och var de hamnar.

– Om jag räknar rätt hänger vissa mandat väldigt löst. Därför måste vi invänta onsdagsräkningen så att vi vet spelplanen. Det går inte att förhandla om mandat som kanske trillar bort, säger Ronny Löfquist (S).

Sammantaget visar det preliminära resultatet att SD och KD tagit två mandat var, på bekostnad av S (backar tre) och C (backar ett). SD skördade stora framgång i bland annat Kinnared-Drängsered och Rydöbruk-Femsjö, där partiet gick om S och blev största parti. Förutom Landeryd-Långaryd, där C fortsatt var störst i kommunvalet, blev S största parti i övriga valdistrikt.

ANNONS

Preliminär röstning och mandatfördelning i Hylte

PartiRöster i procentMandatfördelning
Socialdemokraterna32,013 (-3)
Sverigedemokraterna24,310 (+2)
Centerpartiet14,96 (-1)
Moderaterna10,64 (-)
Kristdemokraterna4,62 (+2)
Vänsterpartiet4,22 (-)
Liberalerna4,02 (-)
Kommunens Väl3,82 (-)
Miljöpartiet1,4– (-)
Övriga partiet0,2– (-)

LÄS MER OM VALET I HYLTE:

ANNONS