Sågverket i Håknaböke eldhärjadedes under natten till onsdagen. Ett par högar flis och spån brann fortfarande med öppna lågor under förmiddagen.
Sågverket i Håknaböke eldhärjadedes under natten till onsdagen. Ett par högar flis och spån brann fortfarande med öppna lågor under förmiddagen. Bild: Lennart Hildingsson

Sågverk brann ned under natten

Brandkår larmades ut till platsen men byggnaden gick inte att rädda.

ANNONS
|

Det var vid 4-tiden på onsdagsmorgonen som räddningstjänsten larmades om branden i sågverket, vilket ligger Håknaböke i Femsjö i Hylte kommun, längs gränsvägen mot Bygget.

Byggnaden hade redan brunnit ett tag och var bortom räddning när brandbilarna kom till platsen. Redan då inringaren till SOS 112, vilket var en person i trakten, upptäckte branden var hela sågverksbyggnaden övertänd.

– Vi blev väckta av telefonen, min hustru och jag, och fick reda på att brandkåren var larmad till sågen, berättar Kjell-Åke Källén som är ägare.

Han driver sågverket vid sidan om näraliggande Pensionat Sågknorren, som han har tillsammans med hustrun Susanne.

ANNONS

Senast i måndags var sågverket igång med sågning.

– Under tisdagen var jag där och lagade en kedja, säger Kjell-Åke Kjällén.

Det är oklart vad som orsakat branden. Polisen har också varit på platsen och upprättat en anmälan.

Kjell-Åke Källén har själv ingen teori om brandorsaken men hoppas att de utredningar som räddningstjänst och polis gör ska få fram en förklaring. Sågverket uppges ha varit en mindre inkomstkälla i förhållande till pensionatsrörelsen

– Men det är nog ändå synd för bygden att det inte finns längre, säger Kjell-Åke och berättar att sågningen mestadels har bestått i beställningar från Femsjötrakten, av exempelvis lantbrukare som byggt till på sina gårdar.

Omedelbart inpå den tråkiga händelsen kan han inte säga huruvida han ska bygga upp sågverket igen eller inte. Han är dock en smula orolig för att det ska gå att få ett nybyggnadslov intill den allmänna vägen, där sågverket legat i decennier; om Trafikverket ska ge sitt godkännande.

Förutom byggnaden som sådan har en cirkelsågslinje och en flistugg gått till spillo.

Inga personer har kommit till skada i samband med branden.

ANNONS