Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så vill nye skolchefen höja elevernas resultat: ”Detta är vår första prio”

Från årsskiftet är det kalmariten Ulf Nilsson som axlar det högsta ansvaret för Hylte kommuns skolor och förskolor. Han vill blåsa nytt liv i skolorganisationen.
– Eleverna är i toppen av pyramiden. Alla vi andra ska serva så att det funkar så bra som möjligt för Lisa, Ahmed och Kalle.

Mitt i pandemin har Ulf Nilsson börjat sitt nya jobb som barn- och ungdomschef i Hylte kommun. Men han tar det hela med ro.

– Det handlar om att ha duktig personal ute i verksamheten och duktig personal här på förvaltningskontoret. För mig är teamet viktigt. Laget före jaget.

”Jag har ganska många idéer med mig hur vi skulle kunna utveckla Hylte som skolkommun.”

Ulf Nilsson kommer närmast från ett jobb som huvudrektor för Kalmars största skola, Kalmarsundsskolan (F–9), med omkring tusen elever, och corona tvingade honom vid ett tillfälle att stänga hela skolan.

– Nästa steg efter att ha varit huvudrektor var att bli förvaltningschef. Jag hade aldrig hört talas om Hylte kommun förut, men gillar utmaningar och att få möjlighet att påverka och utveckla. Jag har ganska många idéer med mig hur vi skulle kunna utveckla Hylte som skolkommun, berättar Ulf.

Vill lära känna skolorganisationen

Under sig har han nu tolv rektorer och åtta tjänstemän på förvaltningskontoret. Ute i verksamheten finns 2 500 barn, varav 1 500 på skolorna och 1 000 i förskolorna.

Från årsskiftet fram till sportlovet kommer han att ha hunnit besöka kommunens alla skolor och träffa respektive rektor.

– Jag vill lära känna min organisation helt enkelt. Mitt intryck hittills är att Hylte har en organisation som verkligen vill vara med och utveckla skolan och de är sugna på att se förändringar.

Ulf Nilsson har sitt kontor i samma byggnad som Hyltebruks bibliotek. Bild: Isabel Bark
Ulf Nilsson har sitt kontor i samma byggnad som Hyltebruks bibliotek. Bild: Isabel Bark

Han jobbar utifrån mantrat att personalen fungerar som ett serviceorgan åt eleverna för att de ska få en så bra skolgång som möjligt, från förskolan upp till årskurs 9.

– Allt jag ägnar mig åt som förvaltningschef ska bli bra för eleven ute i klassrummet. Egentligen kan man vända på pyramiden. Eleverna är i toppen och alla vi andra ska serva så att det funkar så bra som möjligt för Lisa, Ahmed och Kalle ute i klassrummet. Då jobbar vi med rätt saker.

Genom åren har skolan i Hylte tampats med elevernas resultat och behörighet till gymnasiet – hur tänker du kring det?

– Detta är vår första prio. Vi jobbar fortfarande dagligen med barn- och ungdomskontorets ekonomi, men vi ska ha fullt fokus på kunskapsutveckling och trivseln och tryggheten för eleverna. Vi ska skapa en tillgänglig lärmiljö och goda förutsättningar ute i klassrummen.

LÄS MER: Hylte ligger sämst till i ny skolrankning

Hur ser läget ut i skolor och förskolor ut med tanke på pandemin?

– Det är förhållandevis lugnt, det finns naturligtvis fall av covid-19 inom skolan eftersom vi har en samhällssmitta. På det stora hela flyter det på bra. Vi har en blandning av när- och fjärrundervisning för högstadieeleverna och enligt utvärderingen som eleverna har gjort så har det fungerat väldigt väl. Vi fortsätter med detta upplägg fram till sportlovet. Förhoppningsvis går smittläget ner och då kanske vi kan ha två årskurser, i stället för en, på plats på Örnaskolan efter lovet.

LÄS MER: Unnaryds skola pausar en klass från undervisning efter smittspridning

LÄS MER: Den pausade skolveckan hotar inte skolplikten

Från och med årsskiftet är det kalmariten Ulf Nilsson som är ny skolchef i Hylte kommun. Bild: Isabel Bark
Från och med årsskiftet är det kalmariten Ulf Nilsson som är ny skolchef i Hylte kommun. Bild: Isabel Bark

”Risken är att vi tappar kunskapsbiten”

På längre sikt är fjärrundervisning inte en hållbar lösning för högstadieeleverna, menar Ulf.

– Den kan aldrig ersätta närundervisning. Eleverna har rätt till sin garanterade undervisningstid och den kunskapsförmedling som lärarna ger i klassrummen.

Vilka risker finns om fjärrundervisningen pågår för länge?

– Risken är att vi tappar kunskapsbiten och det sociala samspelet. Fjärrundervisning är ett komplement just nu för att minska smittspridningen. Jag strävar efter att våra högstadieelever ska kunna gå tillbaka till närundervisning så snabbt och smidigt som möjligt, men samtidigt måste vi följa alla råd och rekommendationer som Smittskydd Halland ger.

LÄS MER: Nytt upplägg på undervisning införs för Örnaskolans elever

Varje onsdag, eller oftare vid behov, träffas Ulf Nilsson, länets övriga skolchefer och smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo i ett digitalt möte för att stämma av coronaläget.

– Hon stöttar och hjälper oss att tänka framåt. Jag tycker att vi har en tydlig linje i Halland och det upplägg vi har haft i Hylte kommun känns välgrundat och genomtänkt.

Lite om Ulf Nilsson

Aktuell: Ny skolchef i Hylte kommun. Officiell titel är chef för barn- och ungdomskontoret. Ulfs företrädare Ann-Christin Johansson gick i pension vid årsskiftet.

Ålder: Snart 45 år.

Bor: I ett hus utanför Kalmar. Har en övernattningslägenhet i Hylte.

Familj: Fru och tre söner.

Roligast med nya jobbet: ”Att tillsammans med rektorer och lärare driva en skolutveckling som gör att vi får ett ökat resultat bland eleverna och en ökad trivsel och trygghet på våra skolor. Jag hoppas också att fler lärare söker sig till Hylte kommun och att man känner att vi är en kommun som är på väg framåt.”

Bakgrund: Ulf är i grunden lärare i matematik och naturorienterade ämnen (NO).

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här