Hylte är en av de kommuner i landet som har högst andel invånare som sökte asyl 2015. Det var året då allt fler människor tvingades på flykt i världen och 163 000 personer sökte asyl i Sverige. Enligt Emma Gröndahl har flyktingkrisen varit en tillväxtfaktor för Hylte kommun, men också inneburit utmaningar.
– Vårt samhälle har utvecklats och fått fler invånare, vilket har gett en mer vital kommun. Inför 2015 hade vi en nedåtgående befolkningsutveckling och tre byskolor som stod ganska tomma. Genom de nyanlända får vi dessutom fler företag och har större möjlighet att möta det kompetensbehov som finns på befintliga företag. Samtidigt ställer det krav på den offentliga sektorn. I början fick vi rätt mycket extra statliga medel för migrationen och där kan vi se att den nedtrappningen har gått för fort, säger Emma Gröndahl, som i dag är tillförordnad kommunchef. Men på den tiden var hon projektledare för Integration Halland.
Hur ska kommunen klara ökade krav på den offentliga sektorn?
– Genom att få människor i egen försörjning eftersom det genererar mer skattemedel. Det tar tid för nyanlända att etablera sig och få ett arbete. Det uppstår en lucka när människor inte har kommit i egen försörjning och vi inte får tillräckliga migrationsmedel.
Får man ett arbete så har man ett socialt innanförskap och en egen försörjning.
Projektet Integration Halland pågick i nästan fyra år och handlade delvis om att få individer i arbete, bland annat genom en integrationsenhet och satsningen ”En väg in”.
– Nu är detta arbete en del av vår reguljära verksamhet. Det handlar inte längre om bara nyanlända, utan involverar även personer med funktionsvariation eller personer som bott i Sverige i hela sitt liv, men inte har nått arbetsmarknaden. Får man ett arbete så har man ett socialt innanförskap och en egen försörjning, menar Gröndahl.

Hur har man följt upp de individer som Hylte kommun tog emot under flyktingkrisen 2015–16?
– Den typen av individuppföljning gör vi inte. Om de har en egen försörjning så har vi inte längre koll på individen. Däremot har vi ju koll på de individer som har försörjningsstöd.
Fakta: Flyktingmottagandet i Hylte kommun
Hylte kommun tog emot 678 personer under åren 2015–2016. Siffran bygger på antalet individer som kommunen fick ersättning för av Migrationsverket.
662 personer, som invandrade 2015 eller 2016, är i dag folkbokförda i Hylte kommun. 500 av dem har Västasien som födelseställe, varav många har flytt från kriget i Syrien.
2016 infördes bosättningslagen för att bidra till en jämnare fördelning i mottagandet av nyanlända mellan kommuner. Regeringen bestämmer hur många personer varje län ska ta emot och länsstyrelsen beslutar hur fördelningen mellan kommunerna ska se ut.
Under 2021 ska Hallands län ta emot 354 personer. Flest anvisas till Kungsbacka, 149 personer, följt av Varberg, 105 personer. Hylte ska ta emot sju personer.
Det stora flyktingmottagandet i Hylte berodde på att det fanns lediga bostäder här.
– Hylte kommun valde inte ta emot nyanlända, men eftersom vi hade lediga bostäder så kunde människor välja att flytta hit, säger Emma Gröndahl.
Samarbete mellan flera aktörer
För att få fler nyanlända i arbete har Hylte kommun samarbetat mycket med Arbetsförmedlingen och näringslivet.
– Vi har alltid haft inställningen att gemensamt lösa detta. Under den här tiden har vi bland annat startat ett industribranschråd för att fånga upp vad de här individerna behöver för kompetens.
LÄS MER: Industriföretag måste lösa kompetensbehov - nu vill kommunen hjälpa till
Men i dag ligger alltså fokus på alla individer som står utanför arbetsmarknaden, oavsett var de kommer ifrån. Projektet Målmedveten på hemmaplan är ett exempel på hur Arbetsförmedlingen fortfarande är närvarande i Hylte, efter att myndigheten lämnade sitt fysiska kontor i slutet av 2019.
LÄS MER: Här ska 340 långtidsarbetslösa få en ny chans
– Vi har en kontinuerlig dialog med Arbetsförmedlingen om hur de kan få till en lokal närvaro utan att ha ett kontor här i Hylte, säger Emma Gröndahl.
Hur ser utbudet på jobb ut i Hylte för de som står långt från arbetsmarknaden, exempelvis nyanlända?
– Hylte har en stark tradition av industri och det är inom den branschen som många får arbete. Hylte kommun ser, precis som övriga Sverige, en trend att vi har fler sökande till vår omsorgslinje. Det är roligt och bra eftersom vi har stora kompetensförsörjningsbehov inom vård och omsorg.
En satsning, som HP skrivit om förut, är Dua-spåret. Satsningen ska underlätta vägen till arbete och praktik för kommunens nyanlända och unga.
Vad kan ni göra bättre om det kommer fler flyktingkriser i framtiden?
– En lärdom, som man egentligen ser i hela Sverige, är att vi borde ha börjat ännu tidigare med språkinsatser och berätta hur en svensk arbetsplats fungerar. Sverige är ett av världens mest individualiserade länder där du förväntas ta egna beslut och tänka utanför ramen. Om man kommer från ett kollektivistiskt samhälle där någon har bestämt vad du ska göra kan det bli en chock.
LÄS ÄVEN:
Fler nyheter om Hylte hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här
Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!