Så mycket får Hyltes politiker i arvode

Nytt år innebär ”löneförhöjning” för Hyltes lokala politiker. Hallandsposten har listan över vilka som får mest i arvode per månad och hur mycket deras arvoden har höjts jämfört med fjolåret.

ANNONS
LocationHylte||

Hallandsposten har begärt ut hela listan från Hylte kommun. De högst arvoderade politikerna för 2021 ser du i bildspelet ovan. Höjningen jämfört med fjolårets månadsarvode står inom parentes.

I Hylte kommun bygger arvodena på basarvodet, som motsvarar hur mycket en riksdagspolitiker tjänar per månad.

Lägre nivå än i Halmstad

Kommunrådet och kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) den enda heltidsavlönade kommunpolitikern i Hylte. Han får ett arvode på 55 920 kronor i månaden. Hans plånbok är dock tunnare än grannkommunens motsvarighet Jonas Bergman (M), kommunråd och kommunstyrelseordförande i Halmstad, som får 76 890 kronor i månaden för sina olika uppdrag. Han har 110 procent av ett basarvode, medan Ronny Löfquist bara har 80 procent.

ANNONS

LÄS MER:Politikernas basarvode höjdes med 1 500 kronor

– Det har varit ett politiskt ställningstagande. Kommunfullmäktige beslutade redan inför mandatperioden 2011–2014 att KSO ska arvoderas med 80 procent av en riksdagsledamots arvode, förklarar Susanne Ohlsson, utredare på Hylte kommun.

– Halmstad och Hylte har valt två olika nivåer, helt enkelt. En annan skillnad är att i Halmstad kan man plussa på fler uppdrag, men det kan man inte i Hylte. Förra mandatperioden var jag vice ordförande i Hyltebostäder, men fick ändå inte mer i arvode, säger Ronny Löfquist.

Eftersom basarvodet höjdes med 1 500 kronor per månad vid årsskiftet, får Löfquist en höjning med 1 200 kronor.

Oppositionsråd jobbar 80 procent

Övriga arvoden i Hylte kommun bygger på arvodet som kommunstyrelsens ordförande får. Anna Roos (C) har en 80-procentig tjänst som oppositionsråd och arvoderas med 44 735 kronor per månad för sitt uppdrag som kommunpolitiker. Hennes höjning blev vid årsskiftet 960 kronor per månad.

Halmstad och Hylte har valt två olika nivåer, helt enkelt. En annan skillnad är att i Halmstad kan man plussa på fler uppdrag, men det kan man inte i Hylte.

Ordförandena för barn- och ungdomsnämnden, samhällsbyggnadsnämnden och kultur- och folkhälsonämnden får ut 40 procent av KSO-arvodet, medan omsorgsnämndens ordförande får nöja sig med 30 procent.

Observera att annan ersättning, som exempelvis sammanträdesarvoden, inte är medräknade i sammanställningen över Hyltepolitikernas fasta arvoden. Politikerna får 700 kronor för varje kommunfullmäktigemöte de närvarar vid. Det finns också ett inläsningsarvode på 310 kronor inför varje möte.

ANNONS

Regionuppdrag kan ge mer pengar

Flera Hyltepolitiker får ut mer i arvode genom att kombinera kommunpolitiken med uppdrag på regionnivå. Bara två förtroendevalda fick fast ersättning för uppdrag i regionstyrelsen eller regionfullmäktige under 2020: Camilla Gustavsson (S) fick ut totalt 140 555 kronor (netto) och Stina Isaksson (SD) fick 60 446 kronor. Anna Roos (C) fick 150 771 kronor utbetalt för andra uppdrag inom regionpolitiken under fjolåret.

De flesta förtroendevalda i Hylte är så kallade fritidspolitiker och har en inkomst från vanliga förvärvsarbeten eller pension vid sidan av.

LÄS OCKSÅ OM VILKA INVÅNARE SOM TJÄNAR MEST:

ANNONS