Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kompisar som håller hand. Nu är det snart dags för sommarlov. Bild: HP Arkiv
Kompisar som håller hand. Nu är det snart dags för sommarlov. Bild: HP Arkiv

Så blir skolavslutningarna – HP listar alla skolor i Hylte

Den rådande pandemin gör att skolornas sommaravslutning ser helt annorlunda ut i år. Skolor som normalt sett firar in sommaren i kyrkan eller aulan kommer i stället att ha klassvisa avslutningar utan föräldrar och anhöriga. En grundskola planerar att streama när eleverna springer ut.

Hur gör Hylte kommuns grundskolor med skolavslutningarna i år – och vilka anpassningar har gjorts med anledning av coronapandemin? Regeln om att folksamlingar inte får överskrida 50 personer gäller fortfarande och detta är något som skolorna får rätta sig efter.

Hallandsposten har stämt av läget inför vårterminens sista skoldag med rektorerna på alla grundskolor.

Per Henriksson, rektor på Örnaskolan. Bild: Isabel Bark
Per Henriksson, rektor på Örnaskolan. Bild: Isabel Bark

Örnaskolan, årskurs 7-9, Hyltebruk:

– Det blir skolavslutning för årskurs 9 fredagen den 12 juni, men ingen folksamling på skolgården eller traditionsenlig traktorkortege. Vi jobbar för att man ska kunna streama utspringet så att anhöriga ska kunna se det. Om inte smittläget förvärras ska vi ha en samling i aulan enbart för niondeklassarna där vi kan tacka dem för de här åren och önska dem lycka till. Det blir inget spex och ingen avslutningsbal som tidigare år. Årskurs 7 och 8 kommer att ha avslutning klassvis i sina respektive klassrum torsdagen den 11 juni, berättar Per Henriksson, rektor på Örnaskolan.

Kråkbergsskolan. Bild: Isabel Bark
Kråkbergsskolan. Bild: Isabel Bark

Kråkbergsskolan, årskurs F-6, Hyltebruk:

– På Kråkbergsskolan har vi skolavslutning fredag den 12 juni. Varje klass kommer att fira i sitt klassrum och vi har ingen gemensam avslutning. Inga föräldrar, syskon och släktingar får komma. Ett normalt år brukar vi fira dagen ute på skolgården, säger Marie Lövqvist, rektor på Kråkbergsskolan.

Maria Johansson Arnström, rektor på Elias Fries skola. Bild: Isabel Bark/Roger Larsson
Maria Johansson Arnström, rektor på Elias Fries skola. Bild: Isabel Bark/Roger Larsson

Elias Fries skola, årskurs F-6, Hyltebruk:

– Vår avslutning är fredagen den 12 juni. De anpassningar vi har gjort är att vi nu har avslutning varje klass för sig. De kommer vara i sina klassrum och inga personer utifrån får komma. Det här är stor skillnad mot hur det brukar vara på skolavslutningen. Här på Elias Fries har vi som tradition att vi firar tillsammans, alla ute på skolgården. Då brukar alla anhöriga vara välkomna. Det brukar hållas tal och sjungas och förskoleklass lämnar över en ros till de sexor som slutar. Dessa aktiviteter kan vi tyvärr inte genomföra i år. Däremot försöker vi på andra sätt göra lite extra för våra elever i klassrummen, säger Maria Johansson Arnström, rektor på Elias Fries skola.

Unnaryds skola. Bild: Isabel Bark
Unnaryds skola. Bild: Isabel Bark

Unnaryds skola, årskurs F-6:

– Det som gäller är att klasserna firar själva och att inga föräldrar är med. Avslutningen är den 12 juni. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd. Unnaryds skola brukar normalt sett ha sin avslutning i Unnaryds hembygdspark, men så blir det inte i år, säger Camilla Svensson, skoladministratör på Unnaryds skola.

Claudia Johnsson, rektor på Landeryds skola. Bild: HP Arkiv, Privat
Claudia Johnsson, rektor på Landeryds skola. Bild: HP Arkiv, Privat

Landeryds skola, årskurs F-6:

– Det blir klassvis avslutning den 12 juni, utan föräldrar. Varje lärare kommer att hitta på något roligt för sin klass i respektive klassrum. Ett normalt år samlas hela skolan på skolgården och går tillsammans till kyrkan för skolavslutning där. Det är klart att en del elever är ledsna över att det inte blir som det brukar vara. Samtidigt har de visat stor förståelse för situationen vi nu befinner oss i, säger Claudia Johnsson, rektor på Landeryds skola.

Micael Emihl, rektor på skolorna i Torup, Rydöbruk och Kinnared. Bild: Isabel Bark
Micael Emihl, rektor på skolorna i Torup, Rydöbruk och Kinnared. Bild: Isabel Bark

Torups, Rydöbruks och Kinnareds skolor, samtliga med årskurs F-6:

– Vi kommer att ha avslutning i klassrummen den 12 juni, varje klass för sig med enbart lärare och elever. Eftersom vi har de begränsningar vi har så väljer vi att göra såhär. Föräldrar får inte vara på plats utan får hämta sina barn efteråt. Därför kortar vi ner avslutningsdagen. I normala fall har vi avslutning i kyrkor och där kan vi inte vara nu. Då har vi varit i Torups kyrka, Rydö kapell och Kinnareds kyrka. Eleverna är väldigt förstående och föräldrarna har redan tagit för vana att lämna sina barn på skolgården. Det har blivit en annan slags rutin och det fungerar alldeles utmärkt på alla tre skolor, säger Micael Emihl, rektor på skolorna i Torup, Rydöbruk och Kinnared.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här