”Generellt kan jag säga att vi har en skyldighet att utreda skyndsamt när vi får in en orosanmälan”, säger Christer Grähs, som är högste chef över Hylte kommuns kultur- och folkhälsokontor där socialtjänsten ingår.
”Generellt kan jag säga att vi har en skyldighet att utreda skyndsamt när vi får in en orosanmälan”, säger Christer Grähs, som är högste chef över Hylte kommuns kultur- och folkhälsokontor där socialtjänsten ingår. Bild: Isabel Bark/HP Arkiv

Så agerar socialtjänsten efter viral film från olämplig bilfärd

För snart en månad sedan blev ett videoklipp med två öldrickande Hyltebor viralt. Klippet visade en olämplig bilfärd där två barn satt i baksätet. Nu berättar Christer Grähs hur socialtjänsten arbetar med ärenden där barn riskerar att fara illa.

ANNONS
|

Enligt uppgifter till Hallandsposten har både invånare samt minst en annan aktör gjort orosanmälningar till kommunens socialtjänst efter att videoklippet spreds i sociala medier.

LÄS MER:Förare dricker öl med barn i baksätet: ”Det pågår en förundersökning”

LÄS MER:Öldrickande bilförare som skjutsade två barn riskerar att åtalas

– Jag kan varken dementera eller bekräfta om anmälningar som rör specifika personer har kommit in. Generellt kan jag säga att vi har en skyldighet att utreda skyndsamt när vi får in en orosanmälan. Utifrån den information vi får reda på kan vi behöva agera. Det händer också att anmälningar vi får in är felaktiga. Vi får in över hundra anmälningar per år, av olika art, säger Christer Grähs, som är högste chef över Hylte kommuns kultur- och folkhälsokontor där socialtjänsten ingår.

ANNONS

Har barnen i det aktuella fallet blivit omhändertagna?

– Jag kan inte uttala mig i enskilda frågor, säger Christer Grähs.

Invånare anmälde socialtjänsten till Ivo

En invånare har anmält socialtjänstens handläggning till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg). Efter det har myndigheten upprättat en orosanmälan, men meddelar samtidigt att den inte genomför någon tillsyn av verksamheten just nu.

Christer Grähs berättar hur Hylte kommun arbetar med fall där man misstänker exempelvis missbruksproblematik inom en familj.

– Vi kan aldrig garantera att så inte sker. Det finns alltid ett mörkertal. Däremot har vi en skyldighet att agera så fort vi får kännedom om sådana fall. Vi ska utreda så långt det är möjligt och se vilket stöd barnet behöver. Ibland måste socialtjänsten vara framfusig för att verkligen se att ett barn är i säkerhet.

För omhändertaganden av barn kan socialtjänsten luta sig mot LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga).

– Men huvudregeln är att vi ska jobba med frivilliga insatser så långt det är möjligt och se hur vi kan stötta en familj. Om inte det är möjligt finns tvångslagstiftning att tillgripa, när man har uttömt det frivilliga alternativet, och då krävs att vi har med oss en domstol. Det är en process, säger Christer Grähs.

ANNONS

För att få igenom ett sådant domstolsbeslut måste kommunen kunna bevisa påståenden som exempelvis har framkommit genom orosanmälningar från allmänheten.

God samverkan med polisen

Vad som egentligen har hänt i det aktuella fallet med den olämpliga bilfärden är inte klarlagt. Efter att invånare skickat videoklippet till polisen startade polisen en förundersökning.

I ärenden där barn riskerar att fara illa samverkar polisen alltid med socialtjänsten. Polisen har också en underrättelseplikt gentemot socialtjänsten.

– Jag upplever att vi generellt har en god samverkan med polisen där vi får information om när någon bedöms fara illa. Information från polisen har ofta ett större bevisvärde än om allmänheten säger något. Det kan vara mer konkreta uppgifter. Vi jobbar också förberedande genom myndighetssamverkan innan någonting händer, säger Christer Grähs.

Enligt polisen kan videoklippet från bilfärden komma att användas som bevis vid en eventuell rättegång, om en sådan blir aktuell. Klippet delades 1 500 gånger på Facebook och fick 1 300 kommentarer under de första 19 timmarna efter att det hade lagts upp.

LÄS TIDIGARE ARTIKEL:

ANNONS