Halvvägs. Ronny Löfquist berättar om tiden efter valet 2018 och hur han ser på de kommande två åren.
Halvvägs. Ronny Löfquist berättar om tiden efter valet 2018 och hur han ser på de kommande två åren. Bild: Isabel Bark

Ronny Löfquist vill satsa framåt och trotsa motvindarna

Hallandsposten träffar kommunens toppolitiker halvvägs mellan valet 2018 och nästa val, 2022. Först ut är kommunrådet Ronny Löfquist (S) som vill att hela Hylte ska leva. Men hans hjärta hör hemma i Unnaryd.

ANNONS
LocationVallsnäs||

Ronny Löfquist visar vägen till ett område intill Unnaryds badplats med vidsträckt utsikt över sjön Unnen. Platsen, på sin egen hemort, har han valt med omsorg. Om allt går vägen ska ett nytt bostadsområde växa fram här inom några år. ”Vegas äng” är ett av de projekt som han brinner lite extra för.

– Vi måste kunna bromsa och gasa samtidigt. Vi vill kunna utveckla Hylte kommun med nya bostadsområden. Omgivande kommuner växer och vi måste hänga med, annars kommer vår befolkning minska successivt. Det kan i sin tur påverka hur mycket vi kan satsa på skolor och äldreboenden.

Snart har det gått två år sedan valet 2018, där Socialdemokraterna i Hylte ökade litegrann till skillnad från riksnivå där partiet tappade väljare.

ANNONS

– Att vi ökade i Hylte berodde nog på att vi satsar på hela kommunen. Vegas äng är bara ett exempel. Det är inte bara Hyltebruk som gäller, utan vi måste utveckla hela kommunen.

Mandatperiod med flera motvindar

Ronny Löfquist är mitt inne i sin andra mandatperiod som kommunråd och kommunstyrelsens ordförande. Denna period har hittills kantats av flera motvindar.

– Det har varit en oerhört tuff inledning med barn- och ungdomsnämndens stora underskott. Man kan alltid vara efterklok och tycka att vi borde ha sett det tidigare. Bland annat var det för många som fastanställdes på tillfälliga medel.

Kommunrådet Ronny Löfquists hjärta hör hemma i Unnaryd.
Kommunrådet Ronny Löfquists hjärta hör hemma i Unnaryd. Bild: Isabel Bark

Efter neddragningar och uppsägningar inom skolans värld kom 2020 – ett år som inleddes med svåra översvämningar i Färgensjöarna och Nissan.

– Det tog mycket energi och kraft, konstaterar Ronny.

Sedan kom coronakrisen och ytterligare ett dråpslag för kommunen: kommunchefen Per Borg sades upp efter att ha rest på Thailandssemester mitt i krisen. Ronny Löfquist var med och tog beslutet och fick personligen meddela Per Borg.

– Det har varit en slitsam mandatperiod. Inledningsvis fanns det en stor politisk enighet kring allt vi gjorde till följd av coronakrisen, till exempel stödet till näringslivet och andra krisåtgärder. Nu närmar vi oss ett normalläge i Hyltepolitiken.

Hur ser du på de kommande två åren, fram till valet 2022?

ANNONS

– Coronakrisen har ställt till det för oss ekonomiskt och skatteintäkterna minskar med 18 miljoner i år. Det måste såklart hanteras, kanske med en tillfällig coronaskatt. Om regeringen går in med mer medel till kommunerna behöver vi inte höja skatten, säger Ronny och gissar att välfärdsfrågor, som skolan, blir viktiga även nästa val.

Efter förra valet ändrades majoritetsblocket Framtid Hylte: Kommunens Väl tillkom, medan Miljöpartiet och SPI föll bort.

– Jag måste berömma alla fyra partier som ingår i majoriteten, alla har lika stort värde och gör ett gott jobb. Vi är sammansvetsade och när vi går till beslut är vi eniga.

Ronnys hjärta finns i Unnaryd. Det är här han är uppvuxen och har slagit rot med sin familj. I sommar blir han kvar på hemmaplan och tänker måla om huset.

– Jag kanske inte är på kontoret fem dagar i veckan i sommar, men det är fortfarande avtal som ska skrivas på och det kan hända saker. När jag går på semester brukar jag koppla bort jobbet, inte ens läsa mejlen.

Är du bra på att koppla bort allt jobb?

– Nej, det är jag inte. Det tar oftast någon vecka.

Hur hinner du med att vara fembarnspappa vid sidan av allt arbete?

ANNONS

– Periodvis jobbar jag enormt mycket och då drar min hustru ett stort lass. På sommaren är jag mer ledig. Sedan har jag i alla år begränsat kvällsarbete till max två kvällar i veckan. Med fem barn har man ett stort ansvar att hjälpa till med läxor och fritidsaktiviteter. Kvällarna är fullspäckade, så titta på teve hinner jag inte.

Ronny Löfquist tar en stunds vila i en hektisk vardag. Bänken han sitter på ligger i Unnaryds kommande bostadsområde ”Vegas äng”.
Ronny Löfquist tar en stunds vila i en hektisk vardag. Bänken han sitter på ligger i Unnaryds kommande bostadsområde ”Vegas äng”. Bild: Isabel Bark

Fakta: Ronny Löfquist

Bor: I Unnaryd.

Ålder: 45 år.

Gör: Kommunråd på heltid, ordförande i kommunstyrelsen i Hylte, ordförande i Socialdemokraternas partidistrikt i Halland och ledamot i partistyrelsen på nationell nivå. Tjänstledig från jobbet som projektledare och konstruktör på Unnaryd Modell.

Familj: Hustru och fem döttrar.

Om sommaren: ”Vi håller oss hemma i Unnaryd med omnejd.”

På grillen i sommar: Kycklingspett.

Bästa utflyktsmålet i Hylte kommun: Badplatsen i Nässja och industrimiljöerna i Rydöbruk.

ANNONS