Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Roger Larsson

Ronny Löfquist kritiseras för att vara diktatorisk

Kommunrådet Ronny Löfquist (S) får skarp kritik för att han strukit punkten "övriga frågor" i dagordningen för kommunstyrelsens möten, vilka han är ordförande för.

– De som vill ta upp nya frågor får anmäla det innan mötet börjar. Jag vill inte att vi behandlar och beslutar om frågor som man kommer på under mötet, förklarade Ronny Löfquist saken för HP, efter att det varit en debatt om det vid förra kommunstyrelsemötet.

Då berättade han inte att Moderaten Bo Gunnar Åkesson, i stridens hetta, jämfört honom i diktatorsfasoner med DDR:s forne statschef Erich Hoenecker och Venezuelas omstridde president Nicolás Maduro.

Det avslöjade Åkesson självt vid torsdagskvällens fullmäktigemöte, med reservationen att han där och då avstod från att gå så långt i sina liknelser. Men han höll fast vid sin kritik i sak; formellt diskuterade fullmäktigemötet en interpellation från SD:s Stina Isaksson om samtalsklimat politiker emellan.

- Var ska vi ta upp nya frågor eller övriga frågor, om inte i kommunstyrelsen? Att Ronny Löfquist strukit övriga frågor tycker jag är fel, det skapar inte demokrati och öppenhet, sa Bo Gunnar Åkesson i talarstolen.

Från denna berättade han också att Löfquist hänvisat till möjligheten att ta upp frågor motionsvägen, något som Åkesson menade kan vara onödigt omständligt.

- Jag ber dig tänka om, avslutade han med adress till kommunstyrelsens ordförande.

Denne (Löfquist) nöjde sig med att hänvisa till sitt skrivna interpellationssvar. Där anger han att "om en ledamot önskar lyfta ett ärende görs detta när dagordningen fastställs", mot bakgrund till att han som ordförande för kommunstyrelsen vill skapa en "tydligare struktur på ärendena".

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här