Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oppositionsrådet Anna Roos (C) riktade kritik mot hur kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) och hans Framtid Hylte hanterade motioner som skrivits av Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Bild: Isabel Bark/arkiv
Oppositionsrådet Anna Roos (C) riktade kritik mot hur kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) och hans Framtid Hylte hanterade motioner som skrivits av Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Bild: Isabel Bark/arkiv

Ronny Löfquist gör en pudel efter kritiken: ”Bara att inse att det gick för fort”

Det var fel att avfärda flera nya förslag utan att först utreda dem. Ronny Löfquist (S) och Framtid Hylte har tagit till sig av oppositionens kritik och har nu ”gjort om och gjort rätt”.
– Det är bara att inse att det gick för fort och blev fel, säger Löfquist.

Det var i september i fjol som både oppositionsrådet Anna Roos (C) och Sverigedemokraternas gruppledare i Hylte, Stina Isaksson, riktade kritik mot Ronny Löfquist (S), Krister Mattsson (S) och Tommy Edenholm (KV).

LÄS MER: Kritik mot hantering av motioner: ”Maktfullkomlighet hos herrtrojkan”

De tre politikerna, som alla företräder majoriteten Framtid Hylte i kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau), avfärdade flera nyskrivna motioner från oppositionen utan att först låta berörda nämnder utreda förslagen. En ”maktfullkomlighet hos herrtrojkan”, menade Anna Roos.

– Vi ifrågasatte hur man tänkte när man inte skickade ärendena för beredning i respektive ansvariga nämnd. Majoriteten hade inte följt kommunallagen i sin handläggning av motionerna. Först blev de felaktigt hanterade i ksau och sedan har de blivit liggande så pass länge, säger Anna Roos som vidhåller sin kritik.

”Vi gjorde om och gjorde rätt”

Kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist har tagit till sig av kritiken.

– Det är bara att inse att det gick för fort och blev fel när det gällde tre motioner. Vi gjorde om och gjorde rätt den här gången. Nu har motionerna gått till de nämnder som ska yttra sig innan de går vidare till fullmäktige, säger han.

– Det är tacksamt att de har läst på lagen, men också märkligt att det har tagit så lång tid. Att förhala och försinka saker blir en brist i demokratin. Om man insåg att man hade gjort fel så borde de ha velat rätta till det skyndsamt och inte vänta i över ett halvår med att pudla, kontrar Anna Roos.

Varför tror du att majoriteten gjorde så här från första början?

– Det får de stå till svars för. Jag tänker att det handlar om antingen okunskap eller att de tycker ”vi bestämmer ändå och behöver inte lyssna på vad andra tycker”. De ville inte lägga utredningstid på förslag de inte trodde på. Men vi har lagt tid på våra förslag och tycker att de är till gagn och förbättring för invånarna. Då är det viktigt att idéerna inte motas direkt vid första grinden, menar Anna Roos.

Enligt henne är frågan om hur motioner tas emot viktig ur ett demokratiskt perspektiv.

Mindre administration

Att hanteringen blev fel har flera olika förklaringar, menar Ronny Löfquist och ger ett exempel:

– När det gäller SD-motionen om syskonförtur inom barnomsorg så lämnades den in för tredje gången. Fullmäktige hade precis avslagit den och vi tyckte inte att det var rätt att lägga massa administration på den igen. Men vi läste på och kommunallagen säger att varje motion ska hanteras som en ny motion, säger Löfquist och tillägger:

– Vi tyckte att man kunde spara pengar genom mindre administration, men vi ska såklart följa lagen.

Ronny Löfquist menar dock att det inte hann gå så långt att majoriteten begick ett brott mot kommunallagen.

– Om vi hade fullföljt den här hanteringen och låtit dessa motioner gå direkt till kommunfullmäktige, som sedan hade fattat beslut – då hade det stridit mot kommunallagen. Det finns ett beredningstvång som säger att den nämnd som motionen berör måste få yttra sig. Det är väldigt tydligt.

LÄS TIDIGARE ARTIKEL:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här