Ronny Löfquist (S) får kritik för markaffärerna i Unnaryd

Inte en enda bygglovsansökan finns inlämnad ännu för det nya bostadsområdet Vegas äng i Unnaryd.

ANNONS
|

Ronny Löfquist (S), fick i torsdags kväll hård kritik under fullmäktigemötet, över hur han som kommunstyrelsens ordförande både hanterat såväl kommunens köp av markområdet och de intressenter som önskat komma åt tomter.

– Hanteringen av detta är mystiskt och grönköpingsaktigt. Varför var det en sådan brådska, menade bland annat Moderaten Bo Gunnar Åkesson.

På mötet var det uppe som en interpellationsfråga, ställd av Malin Svan (C): Hur många tomter finns i dag köpeavtal på och hur många lägenheter kommer det att byggas? ville hon veta.

Ronny Löfquist tvingades medge att ingen av de tomter för friliggande enbostadshus, som kommunen förvärvade för drygt ett år sedan, hittills är sålda:

ANNONS

– Men det finns ändå köpare till sju av 14. Vi har skickat kontrakt till alla, även om vi ännu fått dem tillbaka påskrivna.

C- och M-kritiken handlar om den brådska med vilket både marken köptes av privatpersoner som själva låtit göra en detaljplan för ängen, och över den brådska som också tomterna för flerbostadshus såldes till företaget Hemhagen. Sett med facit fanns det ingen grund för denna brådska, menade kritikerna.

Hemhagen fick snabbt in intresseanmälningar från Unnarydsbor som ville ha lägenheter och lovade att komma med en bygglovsansökan strax efter förra årsskiftet. Sedan dess har det varit knäpp tyst från Hemhagen och det investeringsbolag som skulle driva bygget av minst 24 lägenheter med bostadsrätt.

Ronny förklarade detta, under debatten, med att bolagen under coronavåren "drog i handbromsen" vad gäller byggande, både i Unnaryd på de andra platser i Sverige där de haft motsvarande planer.

ANNONS