Rivningen av sophuset kostar 400 000 kronor

Sophuset på Smedjegatan i Hyltebruk ska rivas. Men det blir ingen billig historia. Det finns asbest i delar av fastigheten.

ANNONS
|

–Det var ett enigt beslut. Byggnaderna rivs så fort som möjligt efter kommunstyrelsens sammanträde den 15 september, sade Ronny Löfquist (S) efter arbetsutskottets möte i går.

Samhällsbyggnadskontoret får i uppdrag att upphandla rivningen vilket innebär att en rivningsfirma kan verkställa den tidigast i oktober.

– Tomten ska iordningställas för försäljning. Vi har för avsikt att avyttra den.

Men att riva sophuset och den kvarvarande komplementbyggnaden blir en tung utgift. Samhällsbyggnadskontorets utredning, som slutar på en rivningskostnad på 400 000 kronor, visar att det förekommer asbest i källarplanet på huvudbygggnaden.

Vi anslår 400 000 kronor varav 100 000–150 000 kronor är för jobbet i inledningen med att städa tomten och säkra fönstren, så att inte barn skulle kunna ta sig in, samt för ett av uthusen som vi tog bort, säger Ronny Löfquist.

ANNONS

–Resten går till rivningen. Att en del av att kostnaden blir så hög beror på att asbest kräver särskild hantering.

Operationen blir dyrare än för en vanlig fastighet.

–Normalt sett behöver vi inte städa och säkra ett hus. Men någonstans måste vi sätta punkt för ett så långdraget ärende.

Efter rivningen ska tomten snyggas upp och säljas som en i raden av strötomter i villaområden.

–Det har varit en följetong som givit vår kommun dåligt anseende. Riksmedier har uppmärksammat den. Det är skönt att komma till ett avslut, det är en skamfläck i Hyltebruks tätort, säger Ronny Löfquist.

Det rådde ingen oenighet i arbetsutskottet.

–  Det är ett långdraget ärende och bra att få ett avslut på det, säger oppositionsrådet Henrik Erlingson (C).

En komplikation i sammanhanget är att den kvarvarande komplementbyggnaden är sammanbyggd med ett hus på granntomten.

–Vi ska lösa det i samråd med fastighetsägaren så att vi kommer fram till ett bra resultat, lovar plan- och byggchef Tony Ortenlöf.

Samhällsbyggnadskontoret har inlett arbetet med att upprätta en rivningsplan. Asbestsproverna visar att det finns asbest både i huvudbyggnadens källare och i det uthus som revs.

–  Asbestsanering är en fördyrande åtgärd. Men jag vet inte om rivningen blir så dyr. Det är vad en rivning och sanering kostar i dag, fortsätter Ortenlöf.

ANNONS

Samhällsbyggnadskontoret vill att tomten ska iordningsställas med gräsyta och att kommunens parkverksamhet får i uppdrag att överta skötseln. Parkverksamheten bör därför få 10 000 kronor för utökad skötsel under 2016.

Läs även: Kommunen vill riva skräphuset

ANNONS