Måste åtgärdas. Soptippen vid den gamla syfabriken växer sig allt större. Hylte kommun har varnat fastighetsägaren att det kan bli aktuellt med vite. Fastighetsägaren bor dock i Spanien.
Måste åtgärdas. Soptippen vid den gamla syfabriken växer sig allt större. Hylte kommun har varnat fastighetsägaren att det kan bli aktuellt med vite. Fastighetsägaren bor dock i Spanien.

Risk för vite om inte skrothögen tas bort

Rydöbruksbor irriterar sig på en soptipp som har bildats vid gamla syfabriken och drar till sig råttor. Hylte kommun kräver att fastighetsägaren städar tomten, annars riskerar han att behöva betala vite.

ANNONS
|

Soptippen har bildats vid den gamla syfabriken Rydökläder utmed Nissadalsvägen i västra delen av samhället. En Rydöbo menar att både han och flera andra invånare har krävt att kommunen röjer fastigheten.

– Ingenting åtgärdas, ingenting händer. Vi har varit i kontakt med länsstyrelsen och nu ska de sparka på kommunen och försöka få till stånd något.

I sophögen finns allt från krossade tv-apparater och gamla möbler till madrasser och hushållsavfall.

– Det är allmänna sopor. Folk som inte är så nogräknade har fått för sig att det är en soptipp. De kör bara dit och lämpar av sina sopor, så det byggs på hela tiden, säger Rydöbruksbon.

ANNONS

Senast i december kontaktade Hylte kommun fastighetsägaren, en privatperson som bor i Spanien. Mannen lovade att städa upp i januari. Men ingenting har hänt.

– Fastighetsägaren uppgav att det var han själv som började med soptippen. Som jag förstod det hade han vräkt en hyresgäst och deras möbler hamnade ute på gården, säger kommunens byggnadsinspektör Tony Ortenlöf, som driver ärendet.

Han har konstaterat att det finns risk för olycksfall vid soptippen. Men precis som med skräptomten i Hyltebruk är detta inte ett enkelt ärende att lösa.

– Nu ligger det som ett upprustningsärende över ovårdad tomt och det tar lite tid att driva ett sådant ärende enligt plan- och bygglagen.

Kommunen har uppmanat fastighetsägaren att städa undan soptippen innan lördag, den 15 juni. Om det inte är gjort då kan det bli tal om ett vitesföreläggande.

Vad händer om han inte gör något trots vite?

– Förhoppningen är att han tar sitt förnuft till fånga och städar upp där. Annars kan kommunen gå in med tvångsåtgärder och städa upp. Men det är också en process som kan ta lite tid, säger Tony Ortenlöf.

ANNONS

Enligt Rydöbruksbon som HP har talat med lockar soptippen till sig råttor och djuren har spridit sig vidare i samhället.

– Det är gamla människor som får in råttor på altanerna, i husen och i vedhögar, säger mannen.

Råttorna kan faktiskt bli det som skyndar på processen. Eftersom det då klassas som ett miljöärende kan kommunen behöva sätta in mer akuta åtgärder.

– Jag har inte sett några råttor när jag har varit där. Men om det finns råttor så är det ju en olägenhet för människors hälsa, menar Tony Ortenlöf.

ANNONS