Luftpistolen som lanvändes vid rånet, en naturtrogen kopia av en Sigsauer P226.
Luftpistolen som lanvändes vid rånet, en naturtrogen kopia av en Sigsauer P226.

Riktade luftpistolen mot hennes huvud: "Vi ska döda dig"

Trots att ynglingarna var beväpnade med vad som såg ut som en pistol och tillhyggen samt hotade apotekspersonalen till livet, bedöms inte rånet som grovt.

ANNONS
|

– Så småningom konstaterades att det inte var ett riktigt skjutvapen. Då landar ett rån av det här slaget på normalgraden, kommenterar åklagaren Jörgen Bengtsson, som lett polisens förundersökning av brottet.

Han bedömer inte detta som betydelsefullt för den rättegång som inleds 29 maj vid tingsrätten i Halmstad (den hålls under två dagar).

– Det blir inte så stor skillnad på straffens längd, säger Jörgen Bengtsson.

För "normalt" rån ger domstolarna maximalt sex års fängelse. Vid "grovt" stiger gränsen till tio år.

Vapnet var en luftpistol (soft airgun) med utseende som en riktig pistolmodell vilken används av polis och militär runt om i världen. En av de anställda i apoteket fick den riktad mot sig.

ANNONS

Enligt polisförhöret med den anställde skrek 19-åringen med vapnet och den kofotsbeväpnade 16-åringen att de "ska döda henne och skjuta henne" om hon inte snabbar på att öppna den kassalåda som just då var låst. 19-åringen dunkade också luftpistolens pipa mot hennes tinning. Till slut trycker han också av vapnet. Hon hör den att det kommer en luftpuff ur vapnen och förstår då att det inte är en riktig pistol; en insikt som också då blir en lättnad för henne.

Dock slår samtidigt den 16-årige rånaren sönder disken intill henne med sin kofot. Trots stressen får hon upp låset och kassaapparatens låda. I nästa ögonblick kastar sig en av rånarna över disken och sliter till sitt några sedlar, mest femhundralappar, om totalt drygt 2 700 kronor. Sen försvinner trion ut genom dörren.

Fotnot: HP skrev i lördags felaktigt att det var tre anställda vid apoteket som utsattes för rånet. Det var istället två; den tredje personen var en kund på platsen då de tre maskerade hylteynglingarna - 15-19 år gamla - rusade in i apoteket strax för stängningsdags, torsdagen 13 december 2018.

Läs första artikeln efter rånet: Maskerade män rånade apotek

Läs om Apotekets rapport: Rånet var ovanligt hänsynslöst

ANNONS
ANNONS