Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Riksdagsmän vill se fler unga i jobb i Hylte

Hylte har högst andel arbetslösa ungdomar i länet. För dem kan lärlingsanställningar och startjobb vara en väg in på arbetsmarknaden. Det menar riksdagspolitikerna Mats Persson och Bengt Eliasson som besökte Kinnareds Well under onsdagen.

Mats Persson och Bengt Eliasson sitter båda i riksdagen för Liberalerna och är nu på rundresa hos svenska företag för att prata om hur man kan få in fler ungdomar på arbetsmarknaden. Onsdagen tillbringade de dagen i Kinnared.

– Vi vill komma ut i verkligheten. Många menar att industrin är död, men jag tror inte på det. Jag vill i stället underlätta för företagen, menar Mats Persson.

Vid besöket på Kinnareds Well fick politikerna se en wellpapp-fabrik som är levande i allra högsta grad med sina tolv anställda.

Per-Olof Johansson, en av de tidigare ägarbröderna, sålde i höstas företaget av åldersskäl till nya ägare med vd:n Peter Syrén i spetsen.

– Jag vill att företaget ska leva vidare och fortsätta drivas i vår anda, säger Per-Olof.

Medelåldern är ganska hög på Kinnareds Well, men företaget arbetar med frågan. 20-årige Lukas Sjöholm gör en två månader lång praktik som maskinoperatör.

– Jag gick fordonsprogrammet på gymnasiet och sedan var jag arbetslös för det mesta. Det känns jättebra att jag har fått den här chansen, säger Lukas som bor i Rydöbruk.

Hans jobbsituation är ett gott exempel på vad riksdagspolitikerna vill åstadkomma. Hylte kommun har den högsta andelen arbetslösa ungdomar i länet och många av dessa är fast i ett bidragsberoende, menar Mats Persson.

– Om man lever på bidrag i flera år blir det till slut en livsstil. Dessa ungdomar behöver något att göra.

L-förslaget går ut på att fler kommuner ska ställa aktivitetskrav på arbetsföra människor med försörjningsstöd. Partiet vill se en ny anställningsform, så kallade startjobb för personer upp till 23 år och nyanlända. 

I förslaget finns också en satsning på lärlingsanställningar, för att tydliggöra kopplingen mellan lärande och arbete.

– Det är bättre att ungdomar kommer in på arbetsmarknaden med en låg startlön än att de inte gör något på dagarna och lever på bidrag. Ersättningen till arbetsgivare som tar emot lärlingar borde vara högre eftersom det tar tid att lära upp nya personer, menar Mats Persson.

Bengt Eliasson (L) ser att företagen kan dra nytta av den unga arbetskraften.

– Det är viktigt att hitta personer med rätt attityd och som går att matcha mot arbetsuppgifter, säger Bengt, som är född och uppvuxen i Kinnared.

Han får medhåll av wellpappfabrikens vd Peter Syrén.

– Jag vill jobba med motiverade arbetstagare som känner att de ingår i ett team. Engagemang är en jätteviktig förutsättning för att kunna utveckla verksamheten framåt.

Vid rundturen i Kinnared deltog även lokala och regionala L-politiker. För dem och riksdagsledamöterna fortsatte dagen med lunch på Torups Gästis och därefter ett besök på Gnotec Mefa.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!