HP intervjuade Ingemar Steneteg, revisorernas ordförande, om bokslutsgranskningen i dennes skogsskördare  Fotot är dock från ett tidigare tillfälle.
HP intervjuade Ingemar Steneteg, revisorernas ordförande, om bokslutsgranskningen i dennes skogsskördare Fotot är dock från ett tidigare tillfälle. Bild: Kenny Hjälte

Revisorskritik: "Skolan började spara för sent"

Hylte kommuns revisorer ger åter igen skolpolitikerna underkänt, nu i sin granskning av bokslutet för 2019.

ANNONS
|

Skolan har "inte bedrivit en ändamålsenlig verksamhet", menar revisorerna, då man redovisar ett underskott på 9,4 miljoner kronor - trots att verksamheten under fjolåret fick en utökad budget med inte mindre 42,7 miljoner kronor, inräknat de pengar man fick för omställningsarbetet för balans.

– De ställdes besparingskrav på barn- och ungdomsnämnden redan när budgeten antogs av fullmäktige. Men man kom igång för sent, säger Ingemar Steneteg (C), ordförande för revisorerna.

De av partierna tillsatta revisorerna har haft en utomstående byrå (PVC) till att gå igenom bokföring och de beslut som under fjolåret fattats av politikerna kring Hylte kommuns ekonomi och verksamhet.

ANNONS

För ett år sedan då skolans underskott för 2018 var än mer större, 42 miljoner på en budget som omslöt 310 miljoner, var skolpolitikerna mer trängda av revisorerna. Dess majoritet ville då inte att skolans nämnd skulle ges ansvarsfrihet. Skolekonomi hade varit försatt "i fritt fall", ansåg man då. Efter en intensiv debatt i fullmäktige, följt av en votering, gavs ändå barn-och ungdomsnämnden - jämte kommunstyrelsen - ansvarsfrihet.

Enligt Ingemar Steneteg har inom revisorsgruppen inte bristerna under 2019 föranlett samma överväganden.

– I och med att skolan fått två år på sig att komma tillrätta med sina underskott, har det inte varit aktuellt för oss att ifrågasätta ansvarsfriheten. Men det är klart, skulle de inte komma i balans under 2020 kan frågan bli aktuellt igen.

Vad gäller kommunens totala underskott för det gångna året, - 6,3 miljoner, kritiserar revisorerna på nytt kommunstyrelsen och fullmäktiges tilltag att nollställa minusmiljonerna med hjälp av kommunens resultatutjämningsreserv. Det är ett lagbrott menar man.

– Det menar vi med stöd av PVC:s experter, att dessa reserver bara får tas till vid en lågkonjunktur. Det hade vi inte under 2019, säger Ingemar Steneteg.

Kommunen har fått kritik för detta tidigare då 15 miljoner gick åt. Nu förutsätter revisorerna att de totalt 21,3 miljoner återställs på något sätt; att kommunfullmäktige antar en åtgärdsplan som klarar av detta på tre år.

ANNONS

Kommunens bokslut för 2019, jämte revisorerna granskning, behandlas av kommunfullmäktige på tisdag i nästa vecka.

ANNONS