Revisorerna krävde svar på kommunens vattenförsörjning

Oro för vattenbrist och uppdatering av styrdokument var några av punkterna som revisorerna ville få svar på gällande kommunens vattenförsörjning.

ANNONS
LocationHylte||

I en granskning vill kommunens revisorer få svar på åtta punkter av samhällsbyggnadskontoret gällande kommunens vattenförsörjning.

– Vi gör ju ett antal granskningar varje år och vi tycker att vatten är vårt viktigaste livsmedel. Det har också gjorts indikationer på att vårt ledningsnät inte är i toppskick och ibland händer det även att vattnet inte räckt till, säger Ingemar Steneteg (C), ordförande för kommunens revisorer.

Hylte kommun brottas inte med lika stora problem med vattenbrist som de halländska kustkommunerna men ibland kan det ske lokalt på orter som Landeryd. En annan fråga som revisorerna ville få svar på gäller kommunens beredskap för om en vattentäkt skulle slås ut.

ANNONS

– Tänk om det skulle ske en tankbilsolycka i Torup, var skulle vi i samhället då ta vatten ifrån?

Samhällsbyggnadskontoret svarar i sitt yttrande att överföringsledningar har byggts mellan Rydöbruk och Torup samt att det 2021 ska påbörjas mellan Hyltebruk och Landeryd. I yttrandet skriver man även att både va-planen och nödvattenplanen ska revideras under året.

Efter semestern ska revisorerna träffas och gå igenom svaren tillsammans. Själv tycker Ingemar Steneteg (C) att han fått några frågetecken uträtade, men ändå är han inte helt lugn.

– Bara delvis. Det finns bara vattendomar till fyra av de sex vattentäkterna. Många av åtgärderna kräver stora investeringar, så det gör man inte på ett år och därför krävs det planering, avslutar Ingemar Steneteg (C).

ANNONS