Torups station. Både person- och godstrafiken på tåg i Hylte är under omprövning. En utredning om kollektivtrafikresandet beräknas vara klar sommaren 2021.
Torups station. Både person- och godstrafiken på tåg i Hylte är under omprövning. En utredning om kollektivtrafikresandet beräknas vara klar sommaren 2021. Bild: Fredrik Almryd

Resandet på Krösatågen omprövas kommande sommar

Resandet på HNJ-banan utreds fortfarande. Oroliga för nedläggning har dock fått en årslång respit: Tågen rullar mellan stationerna även under 2021.

ANNONS
|

Frågan om nedläggning, på grund av olönsamhet eller på grund av länstrafikeringens stora underskott har förvandlats till en utredning som mer fokuserar på kollektivtrafiken i stort mellan Hylte och Halmstad.

– Region Halland har påbörjat en stråkutredning för Halmstad–Hyltebruk, berättar Ann Mårtensson, processledare för kollektivtrafikfrågor på regionkontoret.

Uppdraget gavs, uppger hon, av ledande politiker från Halmstad, Hylte och regionen vid ett möte i somras. I arbetet deltar också tjänstemän från de två kommunerna. Utredningen tittar också på andra delar av infrastrukturen – än kollektivtrafiken – i det aktuella stråket, som bostadsutveckling och näringsliv.

Treårig prövoperiod avslutas

Resandet på HNJ-banan har varit omdiskuterat sen Hallandstrafiken 2018 gav den en treårig prövoperiod som går ut nu vid årsskiftet. Tidigt i somras meddelade Hallandstrafikens ordförande Gösta Bergenheim (M) att ett beslut om den otillräckligt lönsamma persontågtrafiken skulle fattats under hösten: Ska man lägga ned den eller inte?

ANNONS

LÄS MER:Här lämnas namninsamlingen Rädda Krösatågen över

LÄS MER:Resenärer oroliga för Krösatågets framtid

Frågan togs ej ens upp på någon dagordning och har senare fått en annan inriktning, inte minst utifrån den utredning – nämnd ovan – som sattes i gång i somras.

Hallandstrafikens trafikplaneringschef Daniel Modiggård.
Hallandstrafikens trafikplaneringschef Daniel Modiggård. Bild: Håkan Johansson

Vad Hylte vill: I sin nya översiktsplan önskar politikerna övergå från trafik med buss till tåg från Hyltebruk till Halmstad, eftersom detta ger en snabbare resa. Men detta kan inte Hylte, som ej ens har representation i Hallandstrafikens styrelse, ensamt råda över.

”Tidtabellerna för 2021 ligger fast”

Planeringstiderna för kollektivtrafik är också långa och oavsett hur snabbt man fattar beslut rubbas inte tåg- eller bussresandet under 2021. Det är också ett skäl till att ett beslut om nedläggning inte forcerats.

– Tidtabellerna för 2021 ligger fast. Ska man i stället ändra för exempelvis 2022, måste det ske med beslut som fattas före nästa sommar, säger Hallandstrafikens trafikplaneringschef Daniel Modiggård.

Närmast i sikte för Hallandstrafiken ligger en utvärdering av den treåriga prövoperioden som haft vissa utökade turer. Den igångsätts nu och kommer enligt Modiggård att vara klar under kommande vår.

Daniel Modiggårds bedömning om kollektivresandet 2022, måste klubbas ”före nästa sommar ”, är också nära vad Region Hallands utredning tar sikte på:

– Planen är att vara klara med utredningen till sommaren 2021, säger Anna Mårtensson.

ANNONS

LÄS MER:Hylte kommun sätter ned foten i frågan om HNJ-banan

ANNONS