Regnet fick 1800-talsbyggnad att rasa

Helgens regn blev slutet för den mer än hundra år gamla magasinsbyggnaden i Rydöbruk.
– Man har helt enkelt inte underhållit den, säger Lennart Hildingsson, ordförande för Rydö historiska förening.

ANNONS
LocationRydöbruk||

Magasinsbyggnaden - belägen utmed järnvägsspåret i Rydöbruk - har stått tom i tiotals år. I helgen föll den till slut offer för det kraftiga regnet.

– Byggnaden ingår i det som länsstyrelsen har bestämt är ett riksintresse för kulturminnesvård. Det handlar om hela industrimiljön i Rydöbruk och den här byggnaden var en del av helheten, säger Lennart Hildingsson, ordförande för Rydö historiska förening och dessutom reporter på Hallandsposten, och tillägger:

– Det som hände i helgen var verkligen jättetråkigt. Raset innebär att området förlorar en del av sitt värde.

Magasinsbyggnaden uppfördes i slutet av 1800-talet och har bland annat tjänat som magasin för pappersmassa. För omkring tio år sedan löstes fastigheten in av Rydö Fastighetsförvaltning AB.

ANNONS

– Den har inte använts till något sedan jag löste in den av den förre ägaren, så det är klart att den har blivit sämre än vad den var då, säger Bernt Andersson, ägare av Rydö Fastighetsförvaltning AB, och fortsätter:

– Nu ska vi köra bort den för jag tänker inte bygga upp någon ny byggnad där.

”Fler byggnader riskerar att falla ihop”

Lennart Hildingsson bekymras av att magasinsbyggnaden - och fler byggnader därtill - har lidit av eftersatt underhåll under en längre tid.

– Det finns fler byggnader som riskerar att falla ihop. Jag tycker att kommunens samhällsbyggnadsförvaltning borde titta närmare på detta utifrån det kommunala ansvaret att se till så att dessa byggnader inte far illa, säger han.

Den magasinsbyggnad som nu har rasat kan ses som ytterligare en förlust för det lilla samhället. Senast förra sommaren totalförstördes nämligen Rydöbruks äldsta affärshus i en brand.

ANNONS