Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Redan strid om hur nästa års budget ska göras

- Det är ett demokratibekymmer och brist på transparens att vi inte vet hur vi ska ta fram budget för nästa år, säger oppositionsrådet Anna Roos (C).

Inom ett par månader ska de ledande kommunpolitikerna i Hylte sätta sig ned och ta fram en kommunal budget.

Hur det ska gå till har redan orsakat en politisk strid. Oppositionen vill ha ett visst mått av timmar till sitt förfogande, med tjänstemän, för att göra sina budgetöverväganden. Kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S), som företräder majoriteten i konstellationen Framtid Hylte, vill ha fria händer att leda arbetet i april när den samlades budgeten för 2020 ska fogas ihop.

– Jag vill inte vara fastkörd i bestämda tider och planer för budgetarbetet. Inte minst med tanke på att det ekonomiska läget har blivit mer ansträngt vill jag, som ordförande för budgetberedningen, ha möjlighet att ändra den tid vi alla behöver för att bereda, säger Ronny Löfquist.

Vid förra veckans kommunstyrelsemöte begärde Centerns oppositionsråd Anna Roos att de politiska grupperingarna, efter en gemensam dag med alla partier, skulle få tid för sina budgetförslag som står i proportion till deras mandat i fullmäktige.

Kommunstyrelsen avslog detta.

Anna Roos (C). Bild: Roger Larsson

– Det innebär att vi inte fått klart för oss vilka förutsättningar vi kommer att ha för att planera och göra budget, säger Anna Roos.

Hon, övriga C-ledamöter och kommunstyrelseledamöterna från Moderaterna och Sverigedemokraterna har reserverat sig mot beslutet.

Motsättningen skapades redan ifjol, då Framtid Hylte (S, KV, V och L) åkte iväg på egen hand till Pensionat Sågknorren i Femsjö för att under två dagar sammanställa det budgetförslag som sedan las fram för politisk behandling.

C+M och SD, i varsina fållor, fick sedan boka in egen tid med kommunala tjänstemän för att göra sina överväganden - i relation till det majoritetsförslag som redan presenterats.

I reservationen säger oppositionspartierna att det är "slöseri" med tjänstemännens tid att göra samma dragning tre gånger. Det är därför man vill ha en gemensam start.

Ronny Löfquist (S).. Bild: Roger Larsson

Det kommer man nu få, lovar faktiskt Ronny Löfquist.

– Jag har planerat en gemensam dag i april. Men egentligen börjar vi redan nu på onsdag i denna vecka med en gemensam nulägesdag, säger han.

"Nulägesdagen" kommer dagen efter offentliggörandet av bokslutet för 2018, vilket med beaktande av skolförvaltningens stora underskott förväntas visa ett stort rött minus.