Kanalen vid tunnelutloppet håller på att vallas in för att sedan kunna torrläggas.
Kanalen vid tunnelutloppet håller på att vallas in för att sedan kunna torrläggas. Bild: Lennart Hildingsson

Ras i Hylte kraftverket - kan bli avstängt i flera månader

Hylte kraftverk har drabbats av ett tunnelras och har stängts av. Arbeten pågår med att torrlägga utloppstunneln, för att kunna besiktiga och åtgärda skadorna.

ANNONS
|

Att delar av utloppstunneln till kraftverket, som är insprängt i berget väster om Hyltebruks, har rasat konstaterades i redan i juni.

– Vi hade problem med att ytan till utloppsvattnet betedde sig underligt och steg i tunneln, vilket var ett tecken på att det inte rinner ut som det ska, berättar Henrik Jatkola, som är Statkrafts chef för vattenkraftverken i Nissan och Lagan.

När man förde in en sond med kamera i den vattenfyllda tunneln upptäcktes att en del av tunnelväggen rasat in. Med alla sannolikhet ligger stenblock eller rasmassor i botten och bromsar utflödet.

Henrik Jatkola, kraftverkschef, räknar med att det ska ta månader att reparera skadorna på kraftverket.
Henrik Jatkola, kraftverkschef, räknar med att det ska ta månader att reparera skadorna på kraftverket. Bild: Kenny Hjälte/arkiv

Kraftverket, som har en fallhöjd - under jord - på 63 meter, är Nissans största med en effekt på 26 megawatt och en årsproduktion på runt 100 gigawattimmar.

ANNONS

När det stod klart 1989 efter en omfattande investering av dåvarande Sydkraft, hade man byggt en hel konstgjord sjö väster om Hyltebruk (Jakobs sjö) från vilken vattnet släpps ned i kraftverket. Från denna löper en sluttande utloppstunnel ut i Nissan intill golfbanan i Rydöbruk.

Det är vid denna utloppstunnel som arbete pågår just nu. Statkraft har tvingats bygga en 250 meter lång provisorisk väg för att komma fram till med entreprenadmaskiner och fordon till platsen. Detta har skett med markägaren, Hylte kommuns, goda minne. På kommunens byggnadskontor uppger man att Statkraft kommer att söka bygglov för åtgärderna i efterhand.

Till följd av att man inte vet skadornas omfattning, och vad de kommer att ha för betydelse för den fortsatta driften av kraftverket, kan inte Henrik Jatkola svara på hur länge kraftverket kommer att vara avstängt.

– Det är för tidigt att uttala sig om. Men det rör sig säkert om månader, säger han.

Konsekvenserna av avbrottet speglar sig dels i en utebliven elproduktion och dels i att de vattenmassor från Nissan, vilka sedan slutet av 1980-talet gått omvägen om kraftverket, nu åter flödar i sin naturliga fåra.

Där har dock anläggandet av spegeldammar och andra anläggningar anpassats efter lägre vattenflöden. Just nu är vattenflödet vid Nissaström, nedströms Hylte kraftverk, drygt 17 kubikmeter i sekunden - vilket är ett lågt sommarflöde. På vinterhalvåret är det betydligt högre; i februari i år då det var extremt högt uppmättes 215 kubikmeter per sekund, vilket är mer än tio gånger så mycket.

ANNONS

– Det bör inte bli några problem, säger Henrik Jatkola om att vattnet släpps på i Nissafåran. Arbetet vid nya dammen i Hyltebruk har avslutats och det har gjorts förstärkningar av en damm i Rydöbruk som läckte i våras.

ANNONS