Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

På vakt. Dagen efter rånet, vilket utfördes förra torsdagen, bemannades apoteket i Hyltebruk tillfälligt med annan personal och höll samtidigt öppet under väktarbevakning.

Rånet mot apoteket var ovanligt hänsynslöst - det visar beskrivning

De båda rånarna slog vilt omkring sig med med olika tillhyggen och skrek ut hotelser mot apotekspersonalen.

Beskrivningen av rånet av apoteket i Hyltebruk förra torsdagen innehåller detaljer som visar hur aggressivt de båda gärningsmännen uppträdde inför personalen. En av dem misshandlades också genom att bli slagen i huvudet med den pistol som en av rånarna var beväpnad med, och fick en förmodad hjärnskakning.

Rånet är inte löst och polisen letar fortfarande efter gärningsmännen, som var maskerade. En tredje inblandad i rånet stod vakt vid dörren till apoteket, vilket ligger vid Storgatan i Hyltebruk, och försvann med de övriga när de flydde till fots i riktning mot Forumrondellen.

– Vi söker fler vittnen från rånet. Både före och efter. Det inträffade precis vid klockan 18 när apoteket skulle stänga, säger Mia Bergström, utredare vid Polisen i Hyltebruk.

Vädjan om fler vittnesuppgifter har också lagts ut på den lokala polisorganisationens Facebooksida.

Mia Bergström vill inte säga mer om utredningen än att brottet utreds som "grovt rån", vilket är en naturlig följd av att gärningsmännen var beväpnade. Men den rubriceringen kan också användas istället för "rån" - om de som uppträtt gjort det särskilt hänsynslöst eller har brukat våld.

På fredagen efter rånet efter betecknade Apotekets presstalesperson, Magnus Frisk, rånet som "ovanligt" till följd av att förloppet inne i butikslokalen varit så hotfullt.

En skildring av rånet, som HP har tagit del av, bekräftar just det. Den kommer från den olycksrapport som Apoteket AB lämnat in till Arbetsmiljöverket till följd av att medarbetarna skadades:

Rånarna kom inrusande 17.59, just när de två personer som jobbade förberedde stängning. Det fanns dock en kund kvar i apoteket.

"Öppna kassaskåpet!" skrek de båda rånarna och pekade på ett låst kassaskåp som fanns i lokalen, och fortsatte: "Ge oss pengar. Ge oss pengar". Därefter ryckte den som var beväpnad med pistol tag i en anställd och drog denne med våld över disken för att tvinga henne att öppna en av kassalådorna. Då den inte genast gick att öppna - ett kodkort var inte instoppat - slog rånaren henne i huvudet med sin pistol.

Den andra rånaren, beväpnad med kofot, slog samtidigt sönder ett skyltställ av glas så att splitter yrde, drämde kofoten i ett bord flera gånger och försökte sedan under grova hotelser tvinga den andra anställda att öppna lådan till ytterligare en kassaapparat i butiken.

När till slut en av kassorna gav med sig kunde personalen överlämna en bunt sedlar till rånarna. Medan de försökte få upp även den andra kassalådan, stack den vaktande rånaren vid dörren in huvudet och ropade: "Vi måste sticka nu".

När rånarna försvunnit var personalen, även den ensamma kunden som bevittnat allt, rejält chockade. Väktare var på plats en kvart efter att personalen tryckt på larmknappen, polis mellan 30-45 minuter efter.

Rånarna uppges har varit relativt unga och maskerade. Polisen har inte gått ut med något signalement på hur de var klädda eller liknande uppgifter.