I Hylte kommun finns 55 deltidsbrandmän. Fyra av dem är Kim Larsen, Linda Hanlinder, Jonas Hellgren och Nina Israelsson.
I Hylte kommun finns 55 deltidsbrandmän. Fyra av dem är Kim Larsen, Linda Hanlinder, Jonas Hellgren och Nina Israelsson. Bild: Hylte kommun

Räddningstjänstens vardagshjältar hyllades

I tisdags uppmärksammades Brandman på jobbet-dagen. Syftet är att synliggöra deltidsbrandmän och väcka intresset för uppdraget.

ANNONS
|

Under temadagen den första september hyllades Hyltes lokala vardagshjältar lite extra. Alla brandmän bar en t-shirt med en slogan: "Deltidsbrandman – Heltidshjälte". Behovet av fler deltidsbrandmän är stort, främst i Unnaryd.

– Kampanjen pågår över hela landet, det är första året som vi deltar. Vi vill uppmärksamma de deltidsanställda för deras insats för samhället, deras arbete är oerhört värdefullt för oss alla. Vi vill också uppmärksamma deras huvudarbetsgivare, att de ger tillåtelse till sina medarbetare att ha en bisyssla som deltidsbrandmän, det är ju en förutsättning för att vi ska kunna skapa ett tryggare samhälle, säger räddningschef Magnus Åman på Hylte kommuns hemsida.

ANNONS

I kommunen arbetar 55 deltidsbrandmän, både kvinnor och män, placerade på räddningsstationerna i Hyltebruk och Unnaryd. Till vardags har de vanliga jobb på olika arbetsplatser runt om i Hylte kommun. Var tredje eller fjärde vecka har de beredskap dygnet runt.

Behovet av fler deltidsbrandmän i kommunen är stort, för tillfället främst i Unnaryd.

– Behovet är mer eller mindre konstant då det är mycket i vardagen som påverkar möjligheten att arbeta som brandman. I Unnaryd ska vi ha 15 brandmän på plats men just nu är vi en man kort, säger Magnus Åman.

LÄS MER:Fler deltidsbrandmän behövs till Unnaryd

LÄS MER:Brandkåren i Unnaryd hålls underbemannad

ANNONS