Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Pubafton. De boende på Sjölunda ser alltid fram emot pubaftnarna. Från bardisken kan de köpa öl, vin och snacks till självkostnadspris.

Pubaftnar med öl och vin befrämjar hälsan

Att dricka en öl eller ett glas vin ska inte vara svårare för äldre på särskilda boenden än för andra. Det anser omsorgsnämnden och vill att det ska framgå i kommunens riktlinjer för serveringstillstånd.

Sedan 2012 är det enklare på äldreboenden att ha fester, pubkvällar och andra tillställningar med vin och öl till maten. Det var ett statligt beslut som avdramatiserade serveringen. Äldreboenden behövde inte längre ansöka om tillstånd att servera och sälja alkohol i samband med festmåltider i matsalen.
– Innan dess var det mycket krångligare att servera alkohol. Vi var tvungna att ansöka om tillstånd varje gång ett boende skulle ha fest med gott dricka till, säger Christina Svensson, enhetschef för support och service inom omsorgskontoret.


Just nu är ett förslag på kommunens alkoholpolicy ute på remiss till samtliga nämnder. Omsorgsnämnden påpekar i sitt remissvar att reglerna för servering på äldreboenden ska vara klara och tydliga så att inga missförstånd uppstår.
– Vi ser på alkoholpolicyn utifrån våra omsorgstagare och vad riktlinjerna betyder för vår verksamhet. Eftersom vi hanterar alkoholservering bör det framgå klart och tydligt i riktlinjerna hur vi hanterar serveringen med egenkontrollprogram och ansvarig personal, säger Christina Svensson.


På Sjölunda i Torup liksom på övriga äldreboenden i kommunen serveras alkohol då och då i festliga sammanhang. 
– Våra äldre ska givetvis ha samma möjligheter som andra människor, säger Cathrine Forestam, enhetschef på Sjölunda.
Stämningen bland de äldre på Sjölunda har stigit. Sedan ett år tillbaka pågår ett projekt som ska främja hälsan i vardagen med bättre mat, trevligare matmiljö och sysselsättning för de 42 personer som bor där. 
– Vi kände att vi hade fastnat i för många måsten och rutiner och ville bidra till att ge våra boenden en mera meningsfull vardag, säger Cathrine Forestam.
De boende bjuds in till hotellfrukostar, fina middagar och andra trevligheter som höjer stämningen. 
– Vi ser hur glada de är och somliga kommer till matsalen med glädjetårar. Projektet har fått ett jättebra utslag, säger Cathrine Forestam.


En aktivitet som får de äldre att blomma upp är pubkvällarna med quiz och allsång. Vid en bar kan de köpa starköl, vin, chips och popcorn. Alkoholen köps in från Systembolaget och säljs till självkostnadspris. 
– Pubkvällarna är så uppskattade och det är fullsatt i samlingssalen. Det handlar förstås inte om några mängder alkohol, utan de dricker ett glas öl eller vin under kvällen, säger Cathrine Forestam. 

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här