Vill ha en samlingsplats. Projektgruppen, politiker och många av Unnaryds övriga invånare tycker att det finns ett behov av ett aktivitetscentrum med ett blandat utbud i Unnaryd. Men de är medvetna om att engagemanget måste hållas vid liv.
Vill ha en samlingsplats. Projektgruppen, politiker och många av Unnaryds övriga invånare tycker att det finns ett behov av ett aktivitetscentrum med ett blandat utbud i Unnaryd. Men de är medvetna om att engagemanget måste hållas vid liv.

Projektgrupp vill samla föreningar under ett tak

I går hölls ett öppet möte om ett framtida sport-och kulturcentrum i Unnaryd. Idéer om hur utbyggnad och planlösning kan se ut finns redan.

ANNONS
|

Nu gäller det bara att invånarna engagerar sig fullt ut för att sexmiljonersprojektet ska kunna genomföras. Det önskemålet kommer från projektgruppen som ligger bakom förstudien.

Tanken om ett sport- och kulturcentrum, eller aktivitetscentrum, i Unnaryd började gro inom Unnaryds gymnastik- och idrottsförening eftersom orten saknar en större samlingslokal. De idéer som har dykt upp har sedan samlats upp i en förstudie där alla föreningar har fått framföra sina synpunkter.

Under gårdagens möte, som lockade cirka 90 personer till idrottshallen i Unnaryd, redovisades att så gott som alla föreningar ställer sig positiva till en ny samlingsplats.

De allra flesta kan dessutom tänka sig att ortens föreningar kan ingå i en och samma ”paraplyorganisation”.

ANNONS

– Ju fler vi är desto mindre jobb blir det för varje person. Utan vårt privata engagemang kan det här projektet inte förverkligas, säger Rickard Antonsson från Unnaryds gymnastik- och idrottsförening.

– Föreningsengagemanget är oerhört viktigt, det är en överlevnadsfråga. Folk behöver någonting vid sidan av jobbet, säger Krister Mattsson.

I det nya centret vill man att Strandvallen, det vill säga området vid sjön Unnen, och nuvarande idrottshallen, i en utbyggd version, ska ingå. I lokalen finns planer på en liten och en stor hall.

Den lilla hallen kan användas till allt från teater och dans till spelkvällar och privata fester. Den stora hallen kan rymma olika idrotter och det finns önskemål om en stor läktare.

Skolorna ska kunna använda aktivitetscentret till musikaler, teater och luciatåg medan företagen kan ha den till mässor och andra evenemang. Redan nu har man satt upp krav på lokalen. Bland annat ska den vara utrustad med modern teknik, handikappanpassad, ha ett ordentligt kök och övernattningsmöjligheter.

I förstudien har projektgruppen räknat på var prislappen kan landa.

– Själva bygget med ett riktigt kök kan kosta sex miljoner kronor plus moms. Driften bygger till stor del på föreningarnas engagemang, säger Rickard Antonsson.

Sport- och kulturcentret är på sikt tänkt att bidra till att uppfylla visionen för Hylte kommun år 2020. Iden ingår att öka befolkningen, hålla orternas centrum levande samt att erbjuda invånarna en allsidig och god service.

ANNONS

– Det ska vara en plats där vi kan samlas, trivas och utvecklas tillsammans. Tanken är att det hela tiden ska vara liv och rörelse, säger Rickard Antonsson.

Nästa steg äger rum den 18 maj. Då anordnas ett uppföljande möte för invånarna och arbetsgruppen kan avgöra om det är värt att arbeta vidare med projektet.

ANNONS