Projektet Språkstart i Hylte leds av Åsa Engberg. En av deltagarna är treåriga Nathalie Svensson som tyckte att spelet i språkpaketet var spännande.
Projektet Språkstart i Hylte leds av Åsa Engberg. En av deltagarna är treåriga Nathalie Svensson som tyckte att spelet i språkpaketet var spännande. Bild: HP arkiv samt privat

Projekt väcker barns nyfikenhet för språket – nu med extra stöd av förskolan

Genom ett nytt samarbete med kommunens förskolor ska projektet Språkstart väcka intresset för böcker och språk hos ännu fler barn.
– Det är en superbra satsning, tycker förskolerektorn Annette Huttu.

ANNONS
LocationHylte||

Hyltebiblioteken har sedan några år tillbaka arbetat med projektet Språkstart, med språkstartaren Åsa Engberg i spetsen. Första hembesöket gjordes vid ett halvt års ålder, hos alla familjer som önskade det, och det uppföljande besöket när barnen var ett år gamla. I år fyller barnen i den första omgången tre år.

– Nästan alla treåringar går på förskolor i kommunen så paketen kommer att delas ut där och de som är hemma hör jag av mig till. Det känns väldigt roligt att ha fått följa de här barnen sedan de var bebisar, säger Åsa Engberg.

Åsa Engberg driver projektet framåt

Språkpaketen är utan kostnad för att inte exkludera någon familj. Treåringarnas paket innehåller bland annat två böcker och ett spel.

ANNONS

– Hela paketet gynnar språkutvecklingen och tar tillvara på treåringens lust att vara aktiv själv, säger Åsa Engberg och tillägger:

– Den ena boken är utan bilder och barnet för själv berättelsen framåt. I den andra boken får barnet själv vara aktiv och det händer något på varje sida. Spelet handlar om att hitta två halvor som hör ihop, som ett memory man kan samtala kring.

En deltagare i projektet är treåriga Nathalie Svensson och hennes familj i Drängsered.

– Språkstart har varit en fin länk mellan oss och biblioteken. Vi har fått många bra tips på böcker och kan själva lägga oss på en nivå som känns lagom. Vi har också fått kontakt med andra föräldrar genom detta, berättar Nathalies mamma Elisabeth Johansson.

Samarbetar med förskolorna

Det senaste steget för Språkstart är ett utökat samarbete med förskolorna.

– Vi gör det här tillsammans eftersom språket är så viktigt och jag vill få ut budskapet att föräldrarna också kan göra skillnad för sina barn, säger Åsa Engberg.

– Det känns bra att hjälpa till och dela ut materialet på förskolorna nu när Språkstart inte kan göra hembesök som vanligt. Språkväskorna med böcker och spel kan också användas i vår verksamhet, säger Annette Huttu, förskolerektor i Hylte kommun.

ANNONS

LÄS MER:

ANNONS