Församlingsbladet drömmer om fulla kyrkbänkar på nytt. Torups kyrka är en av de största "tegnérladorna" i trakten.
Församlingsbladet drömmer om fulla kyrkbänkar på nytt. Torups kyrka är en av de största "tegnérladorna" i trakten. Bild: Privat

Präster predikar åter i Torup - max 5 får lyssna

Nu bryts stilleståndet inom kyrkorna i Torup: 5 personer åt gången får möjlighet att vara med på fyra gudstjänster som arrangeras på söndag.

ANNONS
|

– Pastoratets ledning kom för en dryg vecka sedan fram till ett beslut att genomföra gudstjänster i en del av våra kyrkor, utifrån var som är möjligt med hänsyn till coronan, berättar Per Warnholtz, vikarierande präst och som på söndag förmiddag först ska hålla två gudstjänster i Torups kyrka därefter två i Kinnared.

Den viktigaste restriktionen torde vara den från regeringen som säger att man får vara maximalt åtta personer på ett offentligt arrangemang. Falkenbergs pastorat, till vilket Torup tillhör, har också tolkat det som att även funktionärerna ska räknas in i de åtta, vilka är prästen, kantorn och en kyrkvaktmästare. Det lämnar - trots att kyrkorna är rymliga - endast fem platser till besökare.

ANNONS
Per Warholtz leder fyra komprimerade gudsstjänster på söndag i Torup och i Kinnared.
Per Warholtz leder fyra komprimerade gudsstjänster på söndag i Torup och i Kinnared. Bild: Arkiv

– Det blir ändå gudstjänster. Men de blir bara hälften så långa som de brukar vara, kanske bara 25 minuter, eftersom de är dubblerade och för att jag ska åka mellan kyrkorna.

Per Warnholtz komprimerar därför predikotexten, utesluter någon psalm och gör bönerna något kortare än vanligt, förklarar han. Temat för predikan var på torsdagen inte bestämt, men han kommer troligtvis åtminstone i bönläsningen att beröra coronasituationen, som ju också skapat de ovanliga förhållandena för kyrkolivet.

Svenska kyrkan har just passerat advent, jul- och trettonhelgerna, vilka är bland de mest viktigaste för församlingarna och vars gudstjänster hör till de mest besökta. Just därför har dessa varit svårast att tänka sig genomföra med 8-personershindret.

För övriga kyrkor i Hylte, vilka tillhör Hyltebruks pastorat, har det inte varit lika tyst från predikstolarna - som det varit i Falkenbergs omfångsrika pastorat med hela 32 kyrkor.

– Vi har genomfört våra gudstjänster hela tiden. Men samtidigt har vi predikoturerna uppmanat folk att inte komma. Men vi har tyckt att det varit viktigt att ljuset brinner i kyrkorna, säger Björn Berggren, en de präster tjänstgjort i Hyltebruks pastorat.

Uppmaningen att inte komma, tror han är orsak till att man haft få besökare.

– Vi har inte någon gång kommit upp i åtta personer. Till julottan i Långaryd kom det exempelvis endast tre.

ANNONS

Vilka tjugo personer som ska få bryta isen i Torup och Kinnared på söndag avgörs genom principen ”först till kvarn får först mala”. Pastoratet hänvisar till ett par telefonnummer för personlig anmälan. När fem platser är tecknade för varje gudstjänst, är det stopp.

– Jag vet att vi har börjat få in anmälningar, men jag vet inte om det är fullt ännu, säger prästen Per Warnholtz, som berättar att en vanlig söndagsgudstjänst utan extra arrangemang i Torup kan samla ett 20-tal personer.

I Kinnared är det vanligtvis något färre.

HP kontaktade församlingsexpeditionen i Torup sent under torsdagseftermiddagen och då uppgavs det finnas platser kvar både i Torup och i Kinnared. Den avslutande gudstjänsten i Kinnared, som utformas som en mässa, hade bara någon plats kvar.

ANNONS