Potatisconnoisseur. Vidar Brodin anordnar en potatisprovardag. På gården i Bäck odlar han 15 av världens cirka 5 000 sorter. Bild: Jens Andersson
Potatisconnoisseur. Vidar Brodin anordnar en potatisprovardag. På gården i Bäck odlar han 15 av världens cirka 5 000 sorter. Bild: Jens Andersson

Potatisprovning ska öka knölens popularitet

Potatisprovning skiljer sig inte nämnvärt från vinprovning. Det hävdar Vidar Brodin, som under lördagen bjuder in till potatissmakning i Bäckhästens bageri.

ANNONS
|

– Vi bjuder på fem olika sorter, som alla har sin egen distinkta karaktär, berättar Vidar Brodin.

När lantbruket effektiviserades i mitten av 1900-talet, ersattes många gamla potatissorter av moderna och förädlade varianter.

Det viktigaste med de nya sorterna var inte längre smak och konsistens utan sjukdomsresistens, vädertålighet och avkastning.

Vidar Brodin vill nu åter sätta smaken i första rummet.

– Jag vill påminna folk om att potatis kan vara väldigt mycket mer än en torr och sönderkokad storköksprodukt, säger han.

Vidar Brodin äter själv mycket potatis, och tycker att det är roligt att variera sig.

Ena dagen kokar han en liten blå, för att dagen därpå ugnsbaka en stor röd.

ANNONS

Potatisarna hämtar han från sitt eget trädgårdsland – att få tag i dem i en vanlig livsmedelsbutik är nämligen i det närmaste omöjligt.

– De stora kedjornas utbud är ganska skralt. Man får åka till sin lokala producent istället, som man vet har de sorter man gillar. Eller så odlar man själv, säger han.

Pink Fir Apple är Vidar Brodins personliga potatisfavorit. Det är en långsmal historia från Skottland, med ljusrosa skal och söt smak. Enligt Vidar påminner den om rostade kastanjer när den penslas med olja och tillagas i ugn.

Pink Fir Apple är en av de fem potatissorter som går att provsmaka under lördagen. De andra fyra är allroundpotatisen Sarpo Mira, den köttfasta Vivaldi, ugnsfavoriten Tysk Blå, samt den knallrosa Apache, med stark – nästan koncentrerad – potatissmak.

I Sverige har potatiskonsumtionen sjunkit kraftigt under de senaste decennierna, i takt med att mer exotiska matalternativ gjort entré. Men medan många betraktar potatis som ett tråkigt livsmedel, anser Vidar Brodin att det förhåller sig precis tvärtom.

– Det finns tusentals sorter att välja bland. Det är bara att prova sig fram till vilka man gillar, säger han.

Mångsysslaren och affärsmannen Jonas Alströmer (1685–1761) får ofta äran som den som införde potatisen i Sverige. Men Alströmer var i själva verket bara den första som kallade potatis för potatis. Själva knölen kom förmodligen in i landet med soldater som vände hem från Trettioåriga kriget – alltså innan Alströmer föddes – och odlades under dess tyska namn, kartoffel.

ANNONS