Ronny Löfquist (S).
Ronny Löfquist (S). Bild: Isabel bark/HP arkiv

Politiska möten blir digitala

Coronarestriktionerna gör att kommunstyrelsen och kommunstyrelsens arbetsutskott kommer att digitalisera sina möten den 1 december. Torsdagens extrainsatta fullmäktigemöte hålls dock på plats i Forum, men med färre ledamöter och endast två ärenden.

ANNONS
LocationHyltebruk||

Kommunfullmäktige har, som HP berättat tidigare, tvingats skjuta upp beslutet om 2021 års budget till den 10 december eftersom man utreder om mötet kan hållas i en större lokal än biosalongen i Forum, exempelvis Örnahallens stora gymnastik- och matchsal.

LÄS MER:Fullmäktige ställs in: ”Forum inte säkert”

Men fullmäktigeledamöterna måste ändå samlas för ett snabbt extrainsatt sammanträde i Forum på torsdagskvällen.

– Vi går ner till hälften så många, 21 ledamöter, och det blir bara två ärenden. Dels ska vi besluta om skattesatsen, dels möjliggöra för kommunfullmäktige att hållas digitalt om vi behöver, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Även om ett sådant beslut skulle öppna dörren för att hålla kommunfullmäktige digitalt, är själva genomförandet desto svårare. Tekniken kan sätta käppar i hjulet.

ANNONS

– Vi jobbar på det. Enligt kommunallagen måste alla deltagare kunna delta på lika villkor. De som är där digitalt måste kunna se de andra ledamöterna. Om en persons bredband lägger av måste vi bryta hela mötet, säger Micael Arnström (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Kommunstyrelsen sammanträder digitalt

För kommunstyrelsen och nämnderna råder inte lika stränga regler. Ronny Löfquist har därför beslutat att de nästkommande mötena för kommunstyrelsen och kommunstyrelsens arbetsutskott, den 1 december, blir digitala.

– Jag kommer köra dessa möten helt digitalt för första gången. Jag och sekreteraren sitter i Hyltebruk, resten sitter hemma, berättar Löfquist.

Kommunfullmäktige räknas inte som en allmän sammankomst och omfattas därmed inte av restriktionerna som säger att maximalt åtta personer får träffas i grupp.

ANNONS